"Ако има критерии за цената на демокрацията - можем да говорим какво е скъпо и какво не. Такава цена няма. В момента говорим за това става с вота на българските граждани". 

Така кметът на Кърджали и член на ръководството на ДПС Хасан Азис обясни защо движението към момента не е съгласно с отмяната на машинния вот, поискана от ГЕРБ и защо аргументът, че обезпечаването на машините излиза скъпо на хазната, не може да бъде водещ при взимане на решение за начина, по който се провеждат избори. 

Миналата седмица ДПС бойкотира заседанието на парламента, когато трябваше да се гласува измемението в изборните правила. Тъй като и БСП не се регистрира, работата на Народното събрание се провали, защото ГЕРБ и "Обединени патриоти" не успяха да съберат кворум. 

За вторник е насрочено извънредно пленарно заседание. На въпрос дали ДПС отново ще бойкотира и има ли щанс да сближи позиции с ГЕРБ за отмяна на машините за предстоящия местен вот на есен, Азис каза само: 

"Утре ще има заседание на парламентарната група и Централното оперативно бюро. Ще решим. Нищо не е изключено, всичко може да се случи".

Хасан Азис оспори и аргументите, че машинният вот носи объркване, а и не бил достатъчно популярен, с това, че например в Сърница и в една секция в Кърджали ДПС е регистрирало много висок процент гласуване с машина. Това се дължало на две неща - първо - хората имат по-голямо доверие към машинния вот и второ - ДПС си е свършило партийната работа (с обучението на хората как се използват машините - б.р.).

За партийното финансиране, което бе променено с гласовене на ДПС, след като ГЕРБ предложи драстичен спад от 11 на 1 лв. на държавната субсидия, Хасан Азис обясни: 

"Нашата позиция на първо място беше финансирането на партиите да остане държавно, защото това прави партиите независими от икономически субекти. И това не е, защото ДПС го казва, а защото всеки може да формулира тази истина."

ДПС обаче е решило да предложи "другата крайност" (по Азис - б.р) - тоест финансиране от бизнеса и от граждани без таван за даренията - след като е станало ясно, че ГЕРБ няма да отстъпят от намаляване на държавната субсидия.

На въпрос дали сега партиите ще се финансират от обръчи от фирми, кметът на Кърджали подчерта, че това вече не е въпрос към ДПС, а и към всички останали партии. Питането за "обръчи от фирми" пък трябвало да се зададе най-напред към управляващите. 

Попитан дали почетният лидер на партията Ахмед Доган ще я финансира (след като придоби ТЕЦ "Варна" - б.р.), след като новите правила с факт, кметът каза, че Доган има това право, а от него зависи дали ще се възползва. И допусна, че може би това ще се случи. 

Хасан Азис заяви, че няма да се откаже да бъде кандидат за кмет на Кърджали за пореден мандат за вота наесен. Дали ще има номинация или не обаче зависело от оценката за работата му първо на гражданите на общината, а след това на партийното ръководство, което ще отсява кандидатурите за кметове и общински съветници.