По-тежки наказания при разпространяване на фашистка идеология и оскверняване на флага призовават Организацията на българските евреи "Шалом" и главният прокурор Сотир Цацаров. 

Под писмата до всички парламентарни групи са се подписали още вътрешният министър Младен Маринов и неговият заместник и отговарящ за борбата с антисемитизма - Георг Георгиев. 

Повод за призива партиите да променят Наказателния кодекс са няколко скорошни случая на разпространяване на фашистка идеология. 

"Ha пръв поглед те ca изолирани, с невисока степен нa обществена опасност и така не винаги са във фокуса на общественото внимание. B същото време обаче, те са индикатор за опасна тенденция, която бавно, no сигурно ще 
прокарва своя път, ако не среща подобаваща реакция от органите на 
държавна власт в Република България."
, пише в писмата.

Сред примерите са плакати с образа на Хитлер в Бургас, други с лика на генерал от Вермахта в Кюстендил, случаи от тази година. През 2018 г. пък има примери за уриниране върху националния флаг и запалването му по време на демонстрация в Деня на Ботев в центъра на София. 

В последния случай извършителят вече е освободен, а в другите два почти сигурно ще се случи същото. Причината е чл. 78а от НК, който предвижда при престъпления, които предвиждат до 3 години лишаване от свобода, ако лицето е неосъждано, наказанието безусловно да се заменя с глоба до 5000 лв. 

"Нашето убеждение е, че пoдoбнa безнаказаност не трябва да продължава. Hue сме еднакво загрижени както oт проявите на пропаганда на нацистка идеология, независимо oт формата, под кoятo тя се извършва /oт разлепяне на плакати дo маршове с факли в центьра на столицата/, така и oт посегателствата над нaциoнaлния флаг и герб."

Затова главният прокурор, вътрешният министър и "Шалом" предлагат увеличение на наказанията на 5 години, което ще доведе до това да не се прилага чл. 78а. 

Членът в закона, който предвижда наказание за разпространява на фашизъм, включва и "други антидемократични идеологии" - в това число би могъл да влиза и комунистическият режим, определен у нас като престъпен. А маршовете с факли видно се отнася към т. нар. "Луков марш", който всяка година продължава да се провежда в София въпреки забрана от общината. 

Това означава, че подобна законодателна инициатива може да обедини БСП и ВМРО по въпрос, по който по принцип са в конфликт, и да ги вкара в тежък вътрешен дисонанс.

Левицата се опитва да спира законопроекти, които осъждат комунистическия режим, но същевременно са против "Луков марш", докато ВМРО върло защитават провеждането му. Случаите със запалване на флага пък са често на шествия, на които се размахва и лика на Сталин. Така и двете партии биха били в идеологически патова ситуация, ако някоя от другите парламентарни групи внесе законопроект за подобни промени, както призовават писмата. 

Не и според депутата от ВМРО Александър Сиди, обаче.

"Ако някой си позволи да поругае сръбското знаме или гръцкото знаме, си лежи ефективно в затвора, при нас се минава само с глоба. Смятам, че трябва да увеличим наистина наказанието, за да може хората, които си позволяват такива действия, да лежат реално в затвора, не да плащат някаква глоба. Насаждането на фашизъм е забранено така или иначе, има наказания в НК, но те не са достатъчно ефективни, така че да, смятам да ги подкрепя."

Той добави, че знае за позицията на "Шалом" по отношение на Луков марш, и че ВМРО са спорили с тях по тази тема:

"Създаването на такъв тип насаждане на омраза между едните и другите е грешка. Аз съм им казвал в лични разговори много пъти - защо скачате на "Луков марш"? В крайна сметка така ги издигате."

Темата коментира и Филип Попов от БСП, който имаше повече резерви:

"Едно от изискванията на НК е превенцията. Трябва да има цялостна полиптика в това отношение, особено в проповядването на фашизъм, нацизъм и така нататък. Заслужава обсъждане на едно такова предложение, да се видят всички плюсове и минуси, това, което ме притеснява, че ако само се предприеме тази стъпка, едва ли ще е достатъчна."