Северна Корея е задържала екипаж на плавателен съд от 15 руснаци и двама южнокорейци за нарушаване на режима на влизане на нейна територия. Това съобщи днес руското посолство в Северна Корея, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Корабът е спрян на 17 юли от севернокорейската гранична охрана и в момента е държан в хотел в град Вонсан, обяви на страницата си във Фейсбук руската дипломатическа мисия в Пхенян.

Посолството посочи, че плавателният съд е модел "Сахалин-8" и е собственост на Североизточната риболовна компания от руския град Невелск. Той също е във Вонсан.

Дипломатическата мисия добави, че според севернокорейското министерство на външните работи екипажът е задържан за "нарушаване правилата на влизане и престой на територията (на КНДР)".

Говорителка на южнокорейското министерство на външните работи засега не коментира въпроса за двамата южнокорейски членове на екипажа.

В понеделник на руски консулски служители било позволено да се срещнат с хората от екипажа, които били в добро здравословно състояние.

Руското посолство заяви, че е в постоянна връзка със севернокорейските власти и предприема всички необходими мерки да уреди ситуацията. Москва поддържа добри отношения с Пхенян и продължава да е неин редовен търговски партньор, отбелязва Ройтерс.

Южна Корея се опита да намали напрежението със северния си съсед, но Сеул все още забранява на гражданите си да посещават Северна Корея без специално разрешение.