Закон, който да пази мъжете от това да бъдат "съблазнени" да изнасилят жена предложиха управляващите в Малайзия, съобщи в. "Индепендънт".

"Предлагат Закон за сексуалния тормоз, който да защити мъжете", обяви Мохамед Имран Абд Хамид, депутат от управляващата партия. "От действията, думите и облеклото на жените, които могат да съблазнят мъжете до степен,че да извършат действия като инцест, изнасилване, тормоз, гледане на порнография и други подобни."

Депутатът настоява, че действията и дрехите на жените могат "да ни съблазнят да нарушим закона и да бъдем съдени."

Законът има подкрепа и от депутати от най-голямата опозиционна партия го подкрепиха.

Предложението обаче бе осъдено от редица неправителствени организации (НПО) в страната, сред които "Общност за действие за всички жени", според които то прехвърля вината от изнасилвачите върху жертвите на сексуално насилие. Според тях то ще създаде и усещане за безнаказаност за изнасилвачите и нарушава базови международни правни норми.

Малайзия е мюсюлманска страна, в която равенството между половете не е на особена почит. В закона обаче изнасилването е ясно дефинирано и се наказва изключително строго - със затвор до 20 години и бой с камшик, а при утежняващи обстоятелства (наранявания, заплахи, изнасилване на момиче под 12 години, на бременна жена и пр.)  - между 10 и 30 години. В последното десетилетие обаче докладваните случаи на изнасилване са наполовина по-малко, според НПО-та - не защото изнасилванията са намалели.