Кметовете да бъдат задължени да приемат и изслушват граждани в определени дни. И ако не спазват тази разпоредба - да бъдат глобявани.

Такова предложение за изменение в Закона за местното самоуправление и местаната администрация предлагат група депутати от Обединени патриоти (по подразбиране, сред тях няма такива от "Атака"). 

Според текстовете кметовете на общини, както и на райони трябва да приемат и изслушват граждани в определени дни, като условията и реда за това трябва да бъдат утвърдени със заповед. Информацията трябва да бъде публикувана и на сайта на общината. Повечето кметства и сега имат приемни дни, но само формално.

При неспазване на това задължение, от ВМРО и НФСБ предлагат глоба - от 100 лева до 500 лева при първо нарушение и от 200 лева до 800 лева при повторно.

"Промяната е продиктувана от наблюдаваното в ежедневната практика недобросъвестно поведение от страна на много кметове, които изолират гражданите, неглижират техните проблеми, не взимат под внимание мнението и желанията на обществените групи и по никакъв начин не осъществяват пряк контакт с тях.", посочват в мотивите си депутатите.

И допълват:

"Подобни примери не са само изолирани и единични явления, а по-скоро се превръщат в практика и манталитет на местната власт по принцип. Подобно отношение от страна на администрацията е недопустимо в условията на правова държава и демократичното управление на Република България, което налага въвеждането на задължаващи органите на местната администрация да въведе и най-вече да изпълнява в действителност приемането и изслушването на гражданите, като част от правата да участват в местното самоуправление, дадени им от закона".

За депутатите на двете партии, "приемните дни са живата връзка между гражданите и техния кмет" - посочват още в мотивите си.

Проектът за изменение в закона е внесен в деловодството на Народното събрание в последния работен ден на институцията преди лятната ваканция. Така че ще трябва да изчака поне до 2 септември, когато формално парламентът ще заработи отново. Иначе първото пленарно заседание ще се проведе на 4-и.