България трябва да се съобрази с препоръките за премахване на ранното пенсиониране на полицаи и военнослужещи чрез промяна в Кодекса за социално осигуряване. Това обяви днес премиерът Георги Близнашки.

"Време е да се съобразим с отдавна отправяни препоръки към страната ни. Смятаме, че те трябва да бъдат въведени в нашето законодателство. Не става дума за решение от днес за утре", каза той.

Решението предвижда сегашната формула, която позволява пенсионирането на полицаи и военни при минимум 27 години стаж, от които 2/3 да са в системата, да бъде заменена със стандартните изисквания за пенсиониране, при които са необходими както години стаж, така и навършена определена възраст. Промяната е и за служителите от ДАНС.

Междувременно Нова тв съобщи, че военни и полицаи са недоволни от идеята. Пред медията премиерът Близнашки коментира, че "не може на всяко нещо да се тръгва с протести". Според него е добре реформата да се случи от следващата година. Социалният министър Йордан Христосков пък смята, че е добре да има гратисен период от две години.

Близнашки каза още, че след изборите ни трябва силно правителство, което да извърши дълго отлаганите реформи.

"Не можем да си позволим още една година размотаване под формата на квазиекспертни правителства. Имаме нужда от правителство, което ще ускори реформите, защото в противен случай ще продължим да тънем в посткомунистическото блато", каза премиерът.

Според него служебното правителство не може да прави подобни реформи, защото работи без Народно събрание, което трябва да ги гласува.

"Затова моят призив към всички е в деня на изборите всеки да изпълни своя граждански дълг и да гласува", добави Близнашки.

Той коментира и другата промяна, която служебният кабинет подготвя за следващия Министерски съвет – актуализацията на бюджета и актуализация на бюджета на здравната каса. Утре на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъдат обсъдени предложените от кабинета параметри.

"Служебното правителство е подготвило един законопроект, по който ще се произнесе следващото Народно събрание. Това беше наш дълг и ние го изпълнихме, колкото и да е неприятно да съобщаваш лоша новина на обществеността. Ние предлагаме една основа, по която разговорите тепърва предстоят", каза премиерът.

Той коментира и зачестилите напоследък задържания на нелегални емигранти.

„Нужно е да мобилизираме нашите ресурси, за да не допуснем нова масирана бежанска вълна в границите на страната ни“, смята Близнашки.

Той се надявал ситуацията да се успокои и да не се стигне до нов прилив на бежанци, защото страната ни е в доста тежко финансово положение:

„Каквото и да кажа в този момент, ще бъде в повече. Затова нека спрем дотук. Дано нещата се успокоят и не се стигне до нов прилив на бежанци, защото сме в тежко финансово положение".