Държавата многократно правила забележки и обръщала внимание чрез предписания на собственика на сметище под магистрала "Струма" в Дупница, което пламна и увреди пилоните на аутобана. Дори му написала акт.

Самият бизнесмен пък в момента се похвали, че кандидатства за... европари за унищожаване на опаковки от лекарства.

Тези абсурди станаха ясни от репортаж на бТВ, включващ загрижени шефове на регионалната екоинспекция, на "Пътното" и самия собственик.

По магистралата има засегнати 13 колони, от които 5 са в тежко състояние, стана ясно от думите на държавните чиновници, които пред тв камерите днес отидоха да инспектират на място.

Участъкът вече е опасен за движение и затова е ограничено движението от пътен възел Дупница до п.в. Бобошево

"От снощи се прави много обстойно обследване. Собственикът е изяснен и причинителят е изяснен", успокои дамата от Пътно управление, след като местни хора и самият собственик заявяват, че сметището е тук още преди магистралата.

Самият бизнесмен - предсатвен като "г-н Илиев" (Кольо Илиев, б.р.), каза, че най-опасният отпадък били автомобилни гуми, които се запалили, но те били "в другия край"...

"Когато магистралата я строиха, те си беха там", успокои шефът на частните "Вторични", които са надвишили многократно позволената квадратура.

Той не се съгласи, че на място се виждат очевидни съвсем нови огромни планини с опаковки от лекарства (в Дупница е завод "Актавис,", б.р.). Това бил технологичен боклук и е проблем унищожаването му не само у нас, но и в цяла Европа.

"В момента участваме в една програма да се закупи машина, която да се депонира", с гордост обяви "г-н Илиев".

Той можел да докаже с документи колко много тонове отпадъци са откарали "на Костинброд на депото", защото община Дупница си нямала депо.

В студиото на бТВ бе и директорът на националната пожарна Николай Николов.

"При висока температура над 400 градуса върху напрегната висока конструкция с армировка последиците може да са фатални, каза главният комисар.

Огънят е най-големият враг на стоманобетонната конструкция, заключи експертът.

Това е изключителна държавна собственост", удиви се пожарникар № 1 на споровете за отговорността.

"Успяхме много бързо да поставим измервателни станции, които показват, че не е опасно за хората. Не е комфортно - мирише, но не е опасно", заяви Николов.

За миналото денонощие пожарите са били точно 220, каза още той. Специалистът посочи като положителен пример евакуиран хотел от Велинград, в който имало 200 клиенти плюс 50 души персонал.