Покрай разследването срещу "ТАД груп" стана ясно, че в съвременна България изявлението "ще сваля правителството" е престъпление. Или най-малкото може да се ползва като доказателство за престъпление. Поне така излиза от разпространените на ръба на закона от прокуратурата доказателства за това разследване. Това изявление в престъпен контекст продължава да се повтаря дни наред.

Доста тъжна констатация за прехода ни към демокрация, който продължава близо 30 години. Ако според правоохранителните ни органи изявленията в посока сваляне на правителството, което и да е то, са престъпление, то това означава, че ние сме започнали да се връщаме обратно там, откъдето тръгнахме. 

Хакването на НАП безспорно е престъпление и неговият извършител трябва да бъде осъден. Дали това е "ТАД груп", или не, подлежи на доказване.

Изявленията в посока сваляне на правителството обаче бяха престъпление преди 1989 г. Тогава беше времето, когато дори приказките за сваляне на властта можеха да те отведат в затвора. Изявлението "ще сваля правителството" няма как да бъде престъпление или доказателство за престъпление в една демократична държава. Напротив - в демократичните държави гражданите имат свещено право да свалят всяко правителство, когато то не се грижи достатъчно добре за техните права.

Дори в днешна България, в която все още има какво да се желае по отношение на демокрацията, повечето правителства бяха свалени предсрочно. Включително първите две на настоящия премиер Бойко Борисов. Със сигурност преди всички тези предсрочно прекратени мандати е имало много приказки от различни хора, които са били в посока сваляне на правителството. Сега излиза, че тези хора са престъпници.

Нещо повече - всички настоящи опозиционни политици и малцината журналисти, които се осмеляват да критикуват сегашното правителство, също излизат престъпници. Въобще съмненията, че прокуратурата обгрижва изпълнителната власт никога не са били потвърждавани чрез толкова откровено признание от държавното обвинение.

Само че ако прокуратурата продължи да се грижи за правителството то нищо чудно и третото правителство на Борисов да не си изкара мандата.