Общата медийна изява на премиера Бойко Борисов и новизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е преминала не само под формата на изявление, но и с нова практика на политическия пиар - да се демонтират микрофони за журналистите. За новата "добра практика" съобщи сайтът на Дарик радио - darikradio.bg

Клуб Z провери дали това е вярно и получи обяснение, че причината е чисто техническа.

В края на изявленията премиерът Борисов обясни, че няма да има въпроси - "за да не я поставяме в неудобно положение (Урсула фон дер Лайен, бел. ред.) да отговаря за нещо, което все още не е решено окончателно".

Към настоящия момент Урсула фон дер Лайен още не е встъпила официално в длъжност,  обясни решението като любезност Борисов.

За да са сигурни, че всеки от присъстващите журналисти ще се съобразят с тази уговорка, от администрацията на Министерски съвет  решили да отвият и микрофоните от озвучителната система в залата. 

 
По-късно пресцентърът на Министерския съвет разпространи следното съобщение: 
 
"Във връзка с медийни публикации относно начина на провеждане на съвместните изявления на министър-председателя Бойко Борисов и новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет, които се състояха вчера, бихме искали да направим следните уточнения:
 
В изпратената до медиите предварителна информация, с която те бяха уведомени за предстоящата визита на новоизбрания председател на ЕК, беше съобщено, че преди срещата премиерът Борисов и Урсула фон дер Лайен ще направят кратки изявления за медиите. Форматът на изявленията е съгласуван между екипите на премиера и на новоизбрания председател на ЕК, като българската страна се съобрази изцяло с предложението на своите гости – преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите.
 
При провеждането на брифинги и пресконференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато обаче се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система".