В понеделник съдийската колегия на ВСС се събира за безпрецедентния трети път (или поне би трябвало да се събере), за да гласува най-обикновена оставка. Това е оставката на обикновения съдия и бивш председател на Софийския районен съд Методи Лалов.

От депозирането й Лозан Панов опитва на два пъти да събере (през лятната ваканция - на 15 и 30 август) поне кворум от 8 души от колегията, но това не става. ВСС дори излезе с кратко съобщение, че имало 10 отпускари.

От председател на най-големия съд в страната - СРС, Методи Лалов изведнъж се превърна в проблемен магистрат - срещу него тръгнаха дисциплинарни проверки, намеси се и прокуратурата.

Това стана, след като той оглави протест на над 200 съдии и служители на СРС под прозорците на Висшия съдебен съвет срещу политиката на Съвета. Макар това да стана при предишния състав, членовете се смениха преди 2 г., но новите кадровици продължиха последователното "разлюбване" на Лалов.

След като престана да е председател, той подаде на 1 август т.г. оставка и като съдия с красноречивото първо изречение:

"Напускам съдебната система, Пламен Георгиев се връща в нея, за да заеме достойно мястото си на прокурор. Каква ирония!"

Имаше ясна заявка, че той се впуска в политиката. 

Например прокурорската колегия под строй се събра през лятната ваканция да възстанови Пламен Георгиев като прокурор, след като подаде оставка пред НС от поста председател на КПКОНПИ и за него това стана за няколко минути.

Иначе не е тайна, че Методи Лалов ще се включи в редиците на ДБ за предстоящите местни избори. Разбира се, докато е магистрат, това не може да стане.