Бюлетините, в които е гласувано коректно за дадена партия, но са отбелязани повече от една преференции, ще се броят като подадена преференция за първия кандидат. Това гласят методическите указания на ЦИК за парламентарните избори в неделя.

Пред Клуб Z говорителят на комисията Александър Андреев обясни, че първоначално от ЦИК са приели решение, с което бюлетината с отбелязани повече от една преференция ще се брои като невалидна преференция. Впоследствие обаче Върховният административен съд е постановил, че тези бюлетини трябва да се отчитат като отбелязано предпочитание за водача на листата. Според Изборния кодекс бюлетините, в които няма отбелязана преференция, се броят като отбелязана преференция за първия кандидат.

Регламентът относно бюлетините, в които има повече от една отбелязане преференция обаче създава някои сериозни практически и законови противоречия. От една страна е възможно нито една от преференциите да не е в полза на водача на листата и няма логика тази бюлетина да се брои в негова полза. От друга страна в Изборния кодекс има изричен текст, според който ако в бюлетината има написани някакви допълнителни знаци, извън тези, с които е упражнен вотът, тя трябва да се отчита като недействителна. Отбелязването на две или повече преференции би могло да се тълкува като такъв знак.