Депутатката от Варна проф. Анелия Клисарова ще е кандидатът за кмет на града от БСП. Решението е взето трудно от Националния съвет на партията, което се провежда днес в София. До номинацията й се стига след сериозно напрежение в местната структура на левицата. Преди дни БСП-Варна изненадващо реши да преговаря с националиста и лидер на партия “Възраждане” Костадин Костадинов. Той в момента е общински съветник и е известен с крайните си позиции.

Идеята на местните социалисти била да издигнат независим претендент, а формацията да го подкрепи. Опцията с Костадинов била приета с голямо мнозинство, но срещу подобно решение имаше напрежение, против него бе и зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

За националиста се застъпваше Борислав Гуцанов, който неотдавна бе "разжалван" от постовете си в местната структура и племунът сне доверие от него.

В резултат на напрежението той днес е изпаднал и от листата на БСП във Варна, съобщи Добрев. Предстои да се разбере дали Гуцанов ще обжалва решението на Националния съвет.

Очаквано - социалистите единодушно подкрепиха Мая Манолова за кмет на София. Тя е издигната от инициативен комитет и има подкрепа от няколко партии, след които и десни в лицето на ДБГ. Това пък доведе до трус във формацията и доведе до разцепление с напускането на зам.-председателя Найден Зеленогорски и още триба души от ръководството на ДБГ. 

Пленумът на БСП обяви и кандидатите си за кметове в още 100-ина общини. 

Във Велико Търново срещу настоящия кмет от ГЕРБ Даниел Панов социалистите издигат депутатката Весела Лечева.

В Силистра левицата залага на евродепутата Момчил Неков.

За Пловдив партията издига официално директора на английската гимназия и настоящ общински съветник Николай Радев, който ще се изправи срещу настоящия областен управител от ГЕРБ Здравко Димитров, депутата от НФСБ и бивш кмет на града Славчо Атанасов и Дани Каназирева, която е лидер на местна партия. 

В Бургас за кмет БСП издига Николай Тишев, в Сливен - ген. Кольо Милев, в РусеПенчо Милков, който също в момента е народен представител. 

Ето и пълния списък с кандидат-кметове от БСП в областните градове: Бургас - Николай Тишев;

Благоевград - Румен Томов;

Варна - проф. Анелия Клисарова;

Велико Търново - Весела Лечева;

Видин - Любомир Георгиев; 

Враца - Момчил Младенов;

Габрово - Ивелин Николов;

Добрич- Георги Петков;

Кърджали - Милко Багдасаров;

Кюстендил - Здравко Милев;

Ловеч - Радина Банкова;

Монтана - Илия Илиев;

 

Пазарджик - Благо Солов;

Перник - Станислав Владимиров;

Пловдив - Николай Радев;

Плевен - Илиян Йончев;

 

Разград - Денчо Бояджиев;

Русе - Пенчо Милков;

 

Силистра - Момчил Неков;

Смолян - Стефан Сабрутев;София - Мая Манолова.

Сливен - Кольо Милев;

Стара Загора - Иван Върляков;

Търговище - Рая Матева;

Хасково - Коста Стоев;

Шумен - Венцислав Венков;

Ямбол - Катя Георгиева.