"Да не се делим на бели, зелени, жълти, червени, сини, а да бъдем като майки, бащи, баби, дядовци..."

С такъв призив излязоха днес близки на жертви на тежки престъпления, при които присъдата на виновните е била редуцирана по силата на текстовете, позволяващи съкратено производство при направени самопризнания. Сега при тези случаин намаляването на присъдата е с 1/3/.

Днес те внесоха в деловодството на Народното събрание 15 882 подписа за изменения в наказателните закони, с което настояват присъдите за тежки престъпления - убийство и причиняване на тежка телесна повреда, да не се ползват с редукция, а да се лежи доживот без право на замяна. Четири партии - ГЕРБ, БСП, ВМРО и "Воля" вече внесоха предложения за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) в тази посока. Три от тях са сходни с исканията на протестиращите близки на жертви на тежки престъпления. Този на ГЕРБ е различен - предвижда намаляването на присъдата да става по усмотрение на съда и да е с 1/5.

Всички проекти ще бъдат разгледани на днешното заседание на правната комисия в парламента и се очаква да бъдат подкрепени. От ГЕРБ посочиха, че са готови на някои отстъпки, но не и присъдите да се издават автоматично - без съдът да има право да реши. Мотивите на управляващата партия са, че в противен случай може да се стигне до влачене на дела десетки години.

Днес лидерката на БСП Корнелия Нинова "пое" протестиращите в сградата на Народното събрание и макар да призова много кратно за "разум" и "да не си мерим партийните предложения", не пропусна да разкритикува проекта на ГЕРБ и да изтъкне факта, че този на левицата се доближава най-много до исканията на близките на жертвите. Нинова изтъкна, че проектът на управляващата партия няма ретроактивно действие за разлика от този на БСП, предвиждащ такова ако случаят още не е влязал в съда. Затова Нинова призова партиите бързо да приемат измененията в НПК - за да може случаят с брутално убитата 7-годишна Криси от сливенското село Сотиря.