300 роми без квалификация са назначени "предизборно" в Вазовските Машиностроителни Заводи, съобщи кметът на Сопот Веселин Личев пред Агенция "Фокус". Той уточни, че предава мнения на своите съграждани.

Жителите на надбалканското градче били силно възмутени от огромното количество работници от ромски произход, които през последните два месеца са постъпили на работа във ВМЗ. Според тях новодошлите работници са непрофесионалисти, не си разбират от работата, и явно са постъпили по партийна линия на БСП.

Свързахме се с Веселин Личев, за да разберем какво всъщност става в града и откъде идва тази информация:

Господин Личев, днес сте заявили, че 300 роми са назначени по партийна линия във ВМЗ. Така ли е?

Вижте сега, както винаги се получават неточности. Аз това, което го казах, го знам от хората. Нито съм го проверявал, нито мога да стоя зад това, че е 100% истина. Дайте да не го афишираме, докато не проверим товадали е истина. Но хората в Сопот са възмутени от това нещо.

Вие всъщност препредавате сигнал от работниците?

Да, от работниците, те са възмутени, защото виждат какво става. Назначават се, на по един-два месеца хора, и аз от тях го знам.

Смятате ли да направите проверка по този сигнал?

Това не е моя работа, аз няма как да направя проверка. Аз сега ще проверя, понеже стана на въпрос, да видя колко човека са се записали да гласуват на тия адреси.

Тези хора защо са недоволни – че имат колеги-цигани, или колеги, които са некомпетентни?

Няма проблем, не е расистко. Няма връзка едното с другото, просто това се коментира. Защото бяха празни заводските общежития, а сега са пълни с роми. И това коментират хората... Пък ромите като се заселят някъде, трудно излизат после.

Възможно е тези роми да са с достатъчна квалификация?

Не мога да кажа, възможно е, да.

Все пак, ваши съграждани са се обърнали към вас, като кмет на града, какво ще направите? Ясно е, че вие нямате тези права, но ще се обърнете ли към институциите?

Не. Да дам сигнал ли?

Да.

Не, това не е моя работа. Аз ще си проверя, има ли такава аномали – сега колко човека са се записали да гласуват.

И смятате, че това ще е показателно?

Да, и с това правомощията на един кмет се изчерпват. Аз не смятам, тук както се случи, че влизам в предизборната борба против БСП. Такова нещо няма, просто това, което говорят хората, го говорят от много време, от горе-долу един месец, но сега някой обърна внимание.

БСП-Карлово преди година обяви, че ще ви съди, след като заявихте, че протестът на децата и възрастните в подкрепа на стачкуващите оръжейници от ВМЗ е провокиран и подклаждан от социалистите?

Да, оказа се това истината. И пак от същите хора го научих.

Все пак БСП-Карлово съди ли ви?

Не. Тук сега сигурно ще опитат нещо, но не знам как ще се процедира. Ще говоря пак с Фокус, защото те казват така, все едно аз съм го открил. Това е неприятното. 

Пред "Фокус" кметът каза още, че в момента сопотци ги лъжат, че която и партия да дойде на власт, с изключение на БСП, ВМЗ ще затвори врати. Това се говорило масово, било чисто предизборно според Личев, за да може после БСП да каже "Ние мислим за вас."

Хората в града са притеснени от допускането на необучени работници в предприятието, защото технологиите и инструкциите са сложни и всяка операция трябва да се спазва идеално.