"Ливърпул" се оказа по средата на задочен конфликт между две фирми, които водят битка за това да имат правото да доставят екипировка на клуба. Едните да останат в тази позиция, а другите - да ги изместят.

Актуалният първенец на Шампионската лига е пред подпис с гиганта Nike, който от лятото на 2020 г. да започне да облича клуба и срещу това да му плаща рекордните за британския футбол 80 милиона паунда на сезон. 

Ако това стане факт, а се очаква тези дни "Ливърпул" и Nike да го обявят официално, мърсисайдци ще изпреварят "Манчестър Юнайтед", който прибира по 75 млн. от "Адидас".

Дотук добре. Не за всички обаче. Друга американска компания - New Balance, която сега доставя екипировка на "червените", внесе съдебен иск във Върховния съд в Лондон, за да атакува сделката. Фирмата се позовава на клауза в договора с "Ливърпул", по силата на която да има правото автоматично да покрие най-добрата оферта, която клубът получи. И така да продължи контракта.

При всички положения ставало въпрос за това New Balance да иска да задейства клаузата, а желанието е налице.

Според британската преса "Ливърпул" преговаря с най-големите в бранша, сред които и германските колоси Adidas и Puma, за нов договор още от миналата Коледа. По този начин грандът давал сигнали на New Balance, но компанията реагирала едва сега. Настоящият договор за екипировка е за скромните за отбор с такова име 45 милиона паунда на сезон и изтича идния юни.

Говорител на "Ливърпул" потвърди, че от "Анфийлд" няма да коментират намерението на New Balance да води дело. Искът е заведен на 10 септември. Фирмата излезе с официално становище по въпроса. 

Договорът на "Манчестър Юнайтед" за 750 милиона паунда с Adidas изтича през 2024 г. Шампионът на Висшата лига "Сити" пък подписа за 650 млн. с "Пума" през февруари.

Начело в тази класация са "Барселона" и "Реал" (Мадрид), които имат договори съответно за по 113 и 111 милиона евро с Nike и Adidas.

В топ 10 попадат още "Ювентус" и "Байерн" (Мюнхен).