Пожарът във военния завод „Дунарит” е овладян, а причините за инцидента все още не са известни, съобщи пред бТВ собственикът Емилиян Гебрев. Пожарът предизвика тревога в Русенска област вчера. Евакуирани бяха около 700 работници и жителите на най-близките населени места.

Според информация на БНР най-рано следобед разследващите ще могат да влязат в цеха с тротил във военния завод. Русенският университет е предоставил дрон, оборудван с термовизионна камера и камера за нощно виждане, с които тази нощ над терена е следено дали има нови огнища на пожара. А регионалната екоинспекция е осигурила подвижна станция, с която са измерени контролираните показатели на атмосферния въздух. Към момента не са  констатирани превишения на установените норми.

"Локалният пожар вече е в историята. Има единствено материални последици. Няма пострадали хора”, каза пред бТВ Емилиян Гебрев.

По думите му материалните щети не са малки, но все още не е ясно какви точно са те. Той гарантира, че няма да бъде забавена нито една поръчка на клиентите на завода.

"Рано е да се каже каква е причината за пожара. От разговорите, проведени с работниците, най-вероятно става въпрос за фабричен дефект на детайл, който е изработен преди години от фирма, която е създала това оборудване”, обясни той.

 

„Както дърводелецът ходи без пръст, шивачът с убодени пръсти, така и при нас има такива случаи.”, добави Гебрев.