Анкетата в долната камара на американския Конгрес, която би могла да доведе до процедура за отстраняване от длъжност (импийчмънт) на президента Доналд Тръмп, напредва, а той дава все повече признаци на нервност и паника.

Само за едно денонощие Тръмп поиска и Китай да разследва за корупция евентуалния му съперник в президентските избори през 2020 г. Джо Байдън и сина му Хънтър Байдън, отправи брутални словесни нападки срещу Адам Шиф, демократа шеф на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите, който е острието на разследването срещу държавния глава, и наруга водещи международни медии, наричайки ги корумпирани.

Днес се очаква Белия дом да изпрати до Конгреса писмо, с което да поиска за процедурата по импийчмънт да гласува Камарата на представителите в пълен състав, предаде Ройтерс. Ако липсва необходимото квалифицирано мнозинство, Тръмп ще може да игнорира опитите на демократите да го разследват. Това искане на Белия дом обаче може да стигне до федерален съд и по този начин процесът да бъде забавен, в което агенцията вижда новата стратегия на щаба на Тръмп.

В сърцевината на обвиненията на демократите е твърдението, че Тръмп е злоупотребил с властта си и оказал натиск на друга държава с цел за извлече лична изгода - да бъде преизбран за президент през ноември 2020 г.

Демократите се позовават на доклад от анонимен разобличител от службите, който твърди, че в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски на 25 юли т.г. Тръмп е поискал украинските власти да разследват Байдънови, като ден по-рано е наредил военна помощ за Киев на стойност от $391 млн. да бъде блокирана. Стенограма от разговора, публикувана от Белия дом, потвърди това, но Тръмп настоя, че искането му е съвсем нормално и че е задържал помощта не, за да изнудва украинците, а заради корупцията в страната им.

Кърт Волкър, бившият американски пратеник в Украйна,  каза вчера в 10-часово изслушване в Конгреса, че било "лудост" от страна на САЩ да задържат военна помощ за страна, изправена срещу руска агресия. Днес конгресмените се очаква да изслушат при затворени врати Майкъл Аткинсън, главен инспектор на разузнавателната общност, за доклада на анонимния разобличител по повод телефонния разговор между Тръмп и Зеленски на 25 юли.

Говорейки пред журналисти на моравата на Белия дом в четвъртък вечер Тръмп каза:

"Ами, мисля, че ако те (украинците - б.р.) бяха честни по този въпрос, биха започнали голямо разследване срещу Байдънови. Това е много прост отговор. Те трябва да разследват Байдънови. По същия начин Китай трябва да започне разследване срещу Байдънови, защото това, което се случи на Китай е точно толкова лошо колкото това, което се случи в Украйна".

Хънтър Байдън е пътувал до Китай заедно с баща си Джо Байдън, когато последният е бил вицепрезидент на Барак Обама през 2013 г. Това пътуване е било месец, след като Хънтър е станал неплатен член на управителния съвет на нов инвестиционен фонд към китайска компания за управление на активи, съобщи сп. "Ню Йоркър", цитирано от Ройтерс. Следващата година Байдън младши става член на управителния съвет и на украинската газова компания "Бурисма", срещу която временно е имало криминално разследване. Той отрича да е извършвал каквито и да са нарушения.

Според експерти, цитирани от Ройтерс, Китай няма да откликне на призива на Тръмп заради принципа си да не се намесва във вътрешната политика на други страни. Още повече че САЩ и Китай са пред възобновяване на 10 октомври на преговорите за прекратяване на търговската война между тях.

Междувременно Байдън отговори в Туитър ехидно на тирадите на Тръмп: 

"Г-н президент, не можете да изнудвате чужди правителства да ви помагат да бъдете преизбран. Това е злоупотреба с власт. Тя нарушава Вашата клетва. И застрашава нашата национална сигурност. Знам, че искате да нагласите първичните избори, за да си посочите опонент, но аз няма си отида".

 

Необузданият гняв на разярения президент в последните дни се изля главно върху острието на демократската атака срещу него в Конгреса, бившия прокурор Адам Шиф, политически съюзник на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Преди седмица Тръмп поиска в Туитър шефът на Комисията по разузнаване да бъде "разпитан на най-високо ниво за Измама & Измяна", а след това тутитна по адрес на Шиф: "Арест за Предателство".

“Шиф е отрепка, която трябва да подаде оставка (най-малко!)", написа президентът в социалната мрежа в четвъртък. Часове по-късно, на моравата пред Белия дом той описа Шиф като “хладнокръвен лъжец”.

Колеги на Шиф обаче смятат, че той е най-подходящият да води разследването, защото не се огъва пред словенсите атаки на Тръмп.

“Ние тук не се будалкаме”, каза конгресменът на пресконференция с Пелоси. “Не искаме това да се влачи с месеци и месеци, което изглежда е целта на администрацията".