Главният прокурор Сотир Цацаров няма да предприеме действия по спиране на дейността на Българския хелзинкски комитет.

Това съобщиха от държавното обвинение. Цацаров намира за неоснователен подадения сигнал за упражняване на правомощията на прокуратурата по Закона за юридическите лица с нестопанска цел - предявяване на иск до съда за прекратяване на сдружението.

Сигналът бе подаден от депутата Александър Сиди и евродепутата Ангел Джамбазки (ВМРО). С него се иска започване на разследване на дейността на Сдружение "Български хелзинкски комитет" поради съмнение за пряка и косвена намеса в работата на съдебната власт и нарушаване на принципа на независимост и безпристрастност на българските магистрати. Иска се и иницииране на производство пред окръжния съд, за прекратяване на Сдружението.

В сигнала се твърди, че "…Сдружение "Български хелзинкски комитет" се намесва в независимата съдебна система на Република България, както пряко (чрез становища по дела, лобистки призиви до съда в полза на подсъдимите, осъществяване на процесуално представителство на подсъдими лица), така и косвено (чрез организирането на безплатни семинари и удостояване с награди).

От прокуратурата изтъкват, че принудителното прекратяване на правен субект е възможно най - тежката санкция.  В сигнала не се твърди, че дейността на сружението влиза в противоречие със Закона за мерките срещу финансирането на тероризма или да е насочена към подпомагане на тероризма. При такива основания единствено главният прокурор е активно легитимиран да сезира съда по регистрация с искане за прекратяване на дейността на сдружението.

"Конституционното право на гражданите да се сдружават, прогласено в чл. 12 е ограничено единствено от забраната за извършване на политическа дейност, присъща за политическите партии и поставяне на политически цели, както и от осъществяване на дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата на свободите на гражданите, създаването на тайни или военизирани структури, или такива, които се стремят да постигнат целите си с насилие. Твърденията в искането за прекратяване на дейността на Сдружение "Български хелзинкски комитет" за оказан "пряк и косвен …натиск и влияние върху българските магистрати“ в нарушение на чл. 117, ал. 2 от Конституцията на Република България, с оглед осъществяваните дейности под формата на организирани безплатни обучителни семинари за магистрати и осигуряването на процесуална защита на определени лица, като част от легитимно заявените цели при регистрацията на сдружението, не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност", аргументират се от прокуратурата.

Повод за сигнал на ВМРО стана предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман. Според ВМРО "най-скандалната дейност" на БХК е свързана "не със защита на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман". От партията припомнят, че организацията номинира австралийския гражданин за наградата "Човек на годината". Джамбазки и Сиди намекват и за близки връзки между БХК и съдия Калин Калпакчиев, който е председател на тричленния състав, постановил да бъде предсрочно освободен Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов през 2007 г. Самият Калпакчиев е носител на приза.