След блокада на няколко централни кръстовища в Берлин, която продължи повече от 24 часа, германската полиция започна да разгонва екоактивистите от „Rebellion Extinction“. Те обявиха, че в продължение на седмица ще препречват основни улици в Берлин, за да привлекат вниманието на хората към климатичната криза.

След дълги преговори да освободят пътните платна полицията започна да разчиства кръстовищата. Наложи се някои от протестиращите да бъдат изнасяни на ръце.

„Трудно е да правиш гражданско неподчинение в Германия, полицията тук е твърде любезна и разговаря с нас, даже ни черпеха чай. Така не може да се стигне до сблъсъци“, разказа един от участниците в протеста.

Въпреки това на втория ден от блокадите полицията започна да действа по-решително. Стигна се дори до отделни инциденти с по-буйни активисти.

„Ако не се преместите от улицата, ще се наложи полицията да ви съпроводи при освобождаването й. Умоляваме ви да ни съдействате. Предупреждаваме, че ако не се подчинявате на нарежданията ни, може да се наложи прилагане на физическа сила“, обясняваха с мегафони представители на полицията в продължение на часове.

В крайна сметка се стигна до насилствено опразване на две от най-горещите точки на блокадите – „Потсдамер Плац“ и „Гросер Щерн“.

„Държат се като сектанти, проповядващи края на света“, коментира един от полицаите пред германската телевизия. Екоактивистите заявиха, че въпреки това утре отново ще блокират центъра. Заради протеста градският транспорт в някои точки на града пътуваше с до два часа закъснение.