"Доведете Полфрийман вкъщи".

Това е заглавието на статия на австралийската медия "Ес Би Ес Нюз", която цитира призива на външната министърка на страната Марис Пейн към българското правителство да позволи на бившия затворник да се върне в Австралия. Посочва се още, че Камбера е търсила съдействие по казуса и от представители на Европейския съюз.

Според Пейн той е задържан в страната ни поради техническа причина, която е извън нормалния правен процес, предава местната медия.

Трийсет и две годишният мъж бе осъден на 20 години затвор за убийство през 2007 г. и бе условно предсрочно освободен през септември, но бе задържан в имигрантския център в Бусманци до 15 октомври. Властите обясняваха, че е задържан, защото физически не притежава все още валидни лични документи, а след като го пуснаха му взеха същите тези прясно връчани му документи и му  забраниха да напуска България. Казусът "Полфрийман" в момента е в ръцете на Върховния касационен съд, който бе "сезиран" от главния прокурор Сотир Цацаров, че освобождаването е било неправомерно.

Пейн призна, че освобождаването е позитивна крачка, но посочи, че семейството му се страхува от политическа намеса, която може да го върне зад решетките.

Медията отбелязва, че главният-прокурор на България се опитва да наложи преразглеждане на решението за предсрочно освобождаване, а забраната за напускане на страната от 2011 г. пречи на Полфийман да напусне държавата.

"Решението за освобождаване не може да бъде обжалвано, главният-прокурор критикува технически въпроси относно начина, по който е разглеждано делото", обяви Пейн пред парламента в четвъртък. "Ние осъзнаваме, че това е отвъд нормалния правен процес и ще бъдем много загрижени, ако неправни проблеми въздействат върху процеса", допълни тя.

Пейн заяви пред Сената, че обсъдила казуса с Полфрийман пред българката ѝ колежка (Екатерина Захариева) на два пъти, както и с представител на ЕС. Но кой е той не се назовава.

"Подчертавам, че ние уважаваме независимостта на българския съд и се надяваме да достигне до решение съобразено с върховенството на закона", допълни.

Австралийски съветници са в контакт с Полфийман и му оказват необходимото съдействие, за да напусне България възможно най-скоро, завършва медията.