Не е толкова важно бъдещият главен прокурор да е е независим, да не се поддава на влияния, да не проявява политически пристрастия и да... спазва законите, колкото просто да не е корумпиран и да е честен.

Такъв извод може да се направи от данните от последното проучване на "Тренд", оповестено днес от изследователския център. То е направено в периода 1-10 октомври по метода "лице в лице" сред 1000 пълнолетни лица. Поръчано е от в. "24 часа".

Анализаторите обаче са отчели, че една четвърт от запитаните по въпроса за качествата на обвинител номер едно, нямат мнение - т.е. са дистанцирани от темата. 

Изследването третира обществените нагласи за фигурата на обвинител номер едно (който утре трябва да бъде избран, като номинираният е само един - Иван Гешев), за доверието в правоохранителните и съдебните органи, за нагласите за гласуване на местния вот тази неделя и за общата оптимистична или песимистична настройка на анкетираните за бъдещето на страната.

Все повече мсилят да гласуват

В навечерието на местните избори, 42% от всички български граждани декларират, че със сигурност ще гласуват, докато малко под една четвърт (24%) заявяват, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната кампания дава своя резултат, като сравнението между същия въпрос през септември и този през октомври регистрира малко по-силна мобилизация. В разбивката по партийни симпатии, ясно личи силната мобилизация на привържениците на ГЕРБ, БСП и ДПС, посочват от "Тренд".

Над половината (55%) от тези, които със сигурност ще гласуват или по-скоро ще гласуват, твърдо са решили за коя партия или коалиция ще гласуват, докато малко над една четвърт (26%) все още не са решили, като по този въпрос се регистрира спад на колебаещите се спрямо периода преди официалния старт на кампанията.

Доверие в съд, прокуратура, МВР

С най-висока положителна оценка за работата си се ползва министерството на вътрешните работи, като МВР е единствената от тестваните институции, където положителната оценка надвишава, макар и минимално, отрицателната. Съдът е институцията с най-голямо натрупване на отрицателни оценки, а за работата на Висшия съдебен съвет (ВСС) най-голям дял нямат мнение.

Видимо от графиката, отрицателната оценка за МВР е 38 на сто при 37% положителна; в случая с прокуратурата съотношението е 49 на сто/24 на сто; със съда - 58 на 20; при Министерство на правосъдието - 48/20, а ВСС се ползва с недоверие у 41% от ангетираните, а доверието е 17 на сто.

Кой не е разбрал, че избираме прокурор

​Над три четвърти (76%) са тези, които са чули/разбрали, че в края на този месец ще бъде избран нов главен прокурор, докато 18% не са, отчитат още от "Тренд".

Интелигентен или честен

На въпрос за качествата, които е важно да притежава новият главен прокурор, силно доминират моралните – да не е корумпиран, неподкупен (20 процентни пункта), да е честен и коректен (19 процентни пункта), отчитат от "Тренд".

Следват: да е независим и да не се поддава на влияния (9 процентни пункта), да е с опит и да разбира от работата си - 9%, да е надпартиен - едва 7 на сто, да спазва законите (което би трябвало да е задължително за един прокурор) - 5 на сто. На дъното с по 3-4% са: да е интелигентен, отговорен, образован, упорит и справедлив.

Най-голям дял от запитаните обаче не могат да преценят, което говори по-скоро за дистанция от темата, посочват анализаторите.

Оптимизмът продължава да преобладава в по-голямата част от българските граждани (50%), докато песимистите остават с по-малък дял (39%). Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, докато при най-възрастните песимистичните нагласи доминират, сочи още проучването.