СИМОНА РУСЕВА

“Парламентарните избори в България: Ясен победител, трудно бъдеще”. Под това заглавие влиятелният швейцарски  “Нойе Цюрхер цайтунг” анализира следизборната обстановка у нас.  

“ГЕРБ спечели изборите в неделя. Народното събрание обаче е силно фрагментирано, което значително ще затрудни управлението”, обобщава авторът Рудолф Херман.

Той посочва, че съдейки по резултата от урните, след бурната миналогодишна зима сега Бойко Борисов и неговата партия са се завърнали триумфално. ГЕРБ е спечелила повече гласове, отколкото следващите две политически сили, взети заедно – БСП и ДПС, задържали се едва година на власт.

“Ако победата на Борисов е с горчив привкус, то е заради това, че с големите си политически амбиции бившият премиер трудно би сформирал стабилно правителство. Реформаторският блок завоюва почти 9 на сто изборна победа, това е по-добър от очаквания резултат. Но това не е достатъчно за двустранна коалиция с ГЕРБ. Големият въпрос обаче е кой друг би могъл да участва във властта”, разсъждава авторът.

Той припомня, че според предварителните резултати още три партии са прескочили 4-процентовата бариера и влизат в парламента. Според Борисов обаче нито една от тях нямала действителен потенциал за сформиране на коалиция.

Двете десни националистически партии – "Патриотичен фронт" и "Атака", взимат около 12 на сто от гласовете.

“Този резултат е една неприятна изненада. Преди вота изглеждаше, че дискредитираната заради скандали Атака ще загуби много гласове, които ще идат в полза на коалиция “Патриотичен фронт” и ще остане пред вратата на Народното събрание. Вместо това и двете формации си осигуриха места в парламента. Това може да се тълкува като реакция на много избиратели, които са били разочаровани от големите партии,  прекалено дълго управлявали България с методите като на картел”, посочва Херман.

При почти 6 на сто за ББЦ, ръководена от бивш тв водещ, е твърде съмнително тя да се превърне във влиятелна парламентарна сила. А със сегашните 4,1 на сто от гласовете АБВ ще трябва да изчака официалния изборен резултат, но без съмнение на Първанов се удаде едно – да отслаби социалистите, които преди предвождаше и впоследствие напусна с раздори, заключава публикацията.