Балотажи ще има в повечето от големите градове. Това показват данните от екзит половете. Засега е известно, че изборите приключват със сигурност само във Велико Търново и в Бургас.

Йорданка Фандъкова срещу Мая Манолова - така ще изглежда балотажът в София. Кметицата от ГЕРБ води с около 10% на Манолова.

Изненадата тук е по-голямата от измерваната преди изборите разлика между двете кандидатки. Интригата има и между третия и четвъртия - разликата между кандидатът на Демократична България Борислав Игнатов и независимият Борис Бонев е минимална.

Бонев от "Спаси София" е феноменът на тези избори. Той взема над 10 на сто за общински съветници, където се е кандидатирал като независим. Ако беше регистрирал листа, би вкарал около 3-ма представители.

Това показват първите резултатите от екзит пола на няколко социологически агенции.

Листата на Демократична България обаче се представя добре - като е втора след ГЕРБ.

Димитър Николов

Очаквано без балотаж още на първи тур победата вземат поне по предварителните резултати Димитър Николов в Бургас, който печели четвърти мандат и кметът на Велико Търново Даниел Панов. В Кърджали дългогодишният кмет Хасан Азис от ДПС също печели с 55,5%. Както и Живко Тодоров от ГЕРБ в Стара Загора с над 71 на сто.

Здравко Димитров и Дани Каназирева отиват на балотаж

В Пловдив води Здравко Димитров от ГЕРБ, а първоначално бе обявено, че втората позиция е за Дани Каназирева, издигната от местната коалиция. Това веднага бе обявено за изненадата на вечерта предвид факта, че Славчо Атанасов беше приеман за сериозния конкурент на Димитров. Малко преди полунощ обаче стана ясно, че при 70 на сто паралелно преброяване кандидатът на ВМРО и НФСБ Атанасов отива на балотажа с Димитров.

Втори тур в Благоевград - Атанас Камбитов срещу Румен Томов

Балотаж се задава в Благоевград, където Атанас Камбитов от ГЕРБ победи на първи тур на предните избори през 2015 г. Сега го чака втори тур. След седмицата той ще се изправи срещу Румен Томов, независим, подкрепен от БСП.

Иван Портних

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ също ще се бори да запази кметското си място на втори тур като той е много близо под 50 на сто. Все още не е ясно дали срещу Анелия Клисарова от БСП или Костадин Костадинов от “Възраждане”, тъй като двамата са с разлика под 1 на сто.

Георг Спартански и Мирослав Петров - на балотаж

В Плевен издигнатият от местна коалиция Георг Спартански, който на миналите избори, превърна града в “болката на ГЕРБ”, води пред Мирослав Петров от управляващата партия. Крайният победител и тук се очертава на втори тур.

Тодор Попов

В Пазарджик кметът Тодор Попов, издигнат от местна коалиция, води пред Благо Солов, независим, подкрепен от БСП.

Станислав Дечев и Коста Стоев

В Хасково Станислав Дечев от ГЕРБ се изправя срещу Коста Стоев, БСП. Сегашният кмет Добри Беливанов, издигнат от Съюз на свободните демократи, е назад в надпреварата.

Пенко Милков изпревари Диана Иванова в Русе

В Русе води кандидатът на БСП Пенко Милков пред Диана Иванова от ГЕРБ.

Балотаж ще има и в Шумен - между кмета от ГЕРБ Любомир Христов, който получава 34,2 на сто от гласовете и кандидата на БСП Венцислав Венков (20,5 на сто).

Любомир Христов (вляво) и Венцислав Венков.

На тези избори, въпреки предварителните прогнози на социолозите, избирателната активностсе очертава да е по-ниска спрямо 2015 г., като според данните на ЦИК към 17:30 ч е 42,3%.

"На много места имаше неатрактивни кандидати, излъчени от водещи политически сили, на много места бяха излъчени по-късно. Това обяснява и по-ниската активност", каза социоложката Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

"БСП се завръща в местната власт. Имаме почти двойно по-голяма подкрепа в сравнение 2015. На балотаж сме в 15 обласнти града, в някокло от тях първа политиеска сила. Знакови крепости на ГЕРБ се пропукаха. Гражданите искат промяна. Да бъдат активни на балотажите", обяви Кирил Добрев като първа реакция след обявяването на резултатите.

Общинските съвети

В Общинския съвет в София ГЕРБ е водеща сила, но оспорваното място тук е второто. Демократична България е на път да задмине левицата. Разликата между двете формации обаче е в рамките на статистическата грешка. И в местния парламент в Пловдив ГЕРБ е първа сила, следвана от Съюз за Пловдив.

Подредбата във Варна почти буквално отразява тази от вота за кмет. Първа е ГЕРБ. Следва БСП. Трета е „Възраждане“. Следват Демократична България и ВМРО.

В Плевен ГЕРБ отново води по места в общинския съвет, следвана от БСП, ДБ, ВМРО и др.

ГЕРБ и БСП имат малка разлика в Русе, като водеща е управляващата партия. Следват ВМРО, СДС и ДБ.

Очаквано предвид победата от първи тур на сегашния кмет Димитър Николов, в Бургас ГЕРБ взима поне 50 на сто подкрепа за общинската листа. Следват БСП, ДБГ, НФСБ, ДБ.

В Благоевград ГЕРБ също се очаква да вземе най-много места в местния парламент с убедителна преднина пред БСП, ВМРО и др.

Убедително се представя ГЕРБ и в Хасково. Много зад нея в местния парламент остават БСП и ДБГ, които със със сходни резултати – с около 10 на сто подкрепа.

Управляващата партия е първа и във Велико Търново, следвана от БСП, ВМРО, ДБ и др.

Първи резултати от екзит пола на четири социологически агенции:

Галъп интернешънъл

София

Йорданка Фандъкова, ГЕРБ - 34,7%

Мая Манолова, независима, подкрепена от БСП - 24,6%

Борислав Игнатов, ДБ - 14,9%

Борис Бонев, независим - 13,3%

Ангел Джамбазки, ВМРО - 4,1%

Волен Сидеров, "Атака" - 1,6 %

Бургас

Димитър Николов, ГЕРБ - 66,4%  

Благоевград

Атанас Камбитов, ГЕРБ - 33,5%

Румен Томов, независим, подкрепен от БСП – 23,1%.

Кърджали

Хасан Азис, ДПС - 49,9%

Никола Чанев, ГЕРБ – от 27,5%.

Тренд

Пловдив

Здравко Димитров, ГЕРБ - 34,8%

Дани Каназирева, местна коалиция - 17,2%

Варна

Иван Портних - 48,9%

Костадин Костадинов - 13%

Анелия Клисарова - разлика под 1 на сто

Русе

Пенчо Милков, БСП – 32,4%

Диана Иванова от ГЕРБ – 25,3%.

Плевен

Георг Спартански, независим – 40,4%

Мирослав Петров, ГЕРБ - 22,6%

Ето и данните на Алфа рисърч и Маркет Линкс

София

Йорданка Фандъкова, ГЕРБ – 34,4%

Мая Манолова, независима – 26,2%

Борислав Игнатов – 15,8%

Борис Бонев, независим – 10,4%

Ангел Джамбазки, ВМРО – 4,9

Пазарджик

Тодор Попов, МК – 41,7%

Благо Солов, БСП – 21,2%

Иван Панайотов, ГЕРБ – 18,4

Благоевград 

Атанас Камбитов, ГЕРБ – 31%

Румен Томов, независим, подкрепен от БСП – 22,3%

Пловдив

Здравко Димитров, ГЕРБ – 33,5%

Дани Каназирева – 20,8%

Славчо Атанасов – 15%

Велико Търново

Даниел Панов – 62,2%

Весела Лечева – 21,9%

Русе

Пенчо Милков – 32,5%

Диана Иванова – 26,1%

Галин Григоров – 16,9%

Плевен

Георг Спартански, МК – 43,4%

Мирослав Петров, ГЕРБ – 29,2%

Бургас

Димитър Николов, ГЕРБ – 62,6%

Хасково

Станислав Дечев, ГЕРБ -48,3%

Коста Стоев, БСП - 21,5%