Пътуванията на българите зад граница през септември са се увеличили с над 3% сравнение с данните от същия период за миналата година. Броят на туристите, които са посетили страната ни пък намалява с 2,9 на сто. Това са основните изводи от публикуваното днес проучване на Националния статистически институт, предава БТА.

Данните показват, че въпреки повишението на броя на пътуващите българи, те остават далеч под един милион на месечна основа - през деветия месец те са били малко над 650 000. Чужденците, пристигнали у нас, пък са наброявали почти 1,3 милиона. 

В сравнение със септември 2018 г. e регистрирано увеличение на пътуванията на българи по всички наблюдавани цели: "почивка и екскурзия", " "служебна", и "други". Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на българите в чужбина през септември формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 43,9 на сто, следвани от тези с цел почивка и екскурзия - 35,8 на сто, и със служебна цел - 20,3 на сто.

Намаление при посещенията на чужденци в България е регистрирано при пътуванията по всички наблюдавани цели: "почивка и екскурзия" - с 3,1%, "други (вкл. гостувания и транзитни преминавания)" - отново с 3%, и "служебни" - с 1,6 на сто. Транзитните преминавания през страната са 25,1%(323 100) от всички посещения на чужденци в България.

За пореден месец най-голям брой пътувания на българи са осъществени в посока на южните ни съседки Гърция и Турция, следвани от Сържия, Румъния и Германия. 

От общия брой чужденци, посетили България през септември 2019 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 61,2 на сто, или с 5,5% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Намаляват посещенията на граждани от Германия, Франция, Гърция, Австрия, Румъния и Чехия. Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Обединеното кралство, Дания, Унгария, Нидерландия, Полша и Словакия.

Посещенията на граждани от групата "Други европейски страни" нарастват с 1,7 на сто, като най-голямо е увеличението на посещенията на граждани от Украйна - с 22,2 на сто. През септември 2019 г. преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия - 46,6 на сто, следвани от посещенията с други цели - 39,1 на сто, и със служебна цел - 14,3 на сто.

Най-много посещения в България през септември 2019 г. са направили гражданите от: Турция - 157,6 хил., Румъния - 157,5 хил., Германия - 145,8 хил., Гърция - 92,1 хил., Полша - 72,5 хил., Обединеното кралство - 62,0 хил., Украйна - 60,7 хил., Сърбия - 58,6 хил., Република Северна Македония - 44,8 хил., Руската федерация - 41,6 хиляди.