Новото правителство на Молдова изцяло ще се контролира от президента Игор Додон и ще бъде лоялно към Москва, прогнозира днес руският вестник "Комерсант", цитиран от БТА.

Политическата криза в Молдова приключи в рекорден срок. Парламентът гласува за новия премиер Йон Кику и предложения от него кабинет. Ключовите постове бяха заети от съветници на президента Додон - един от най-проруските политици в постсъветското пространство. Молдова се нареди в списъка на страните от Общността на независимите държави (ОНД), където цялата власт е в ръцете на един човек, и се превърна в съюзник на Москва, пише вестникът.

В най-близко време според него "Молдова ще се върне към пълноценна работа в структурите на ОНД", в които през последните години участваше "само формално". Ще се изяснят и нещата около наблюдателския статут на страната в Евразийския икономически съюз (ЕАИС), получен през май 2018 г., макар и непоискан официално според тогавашните молдовски власти.

Не се знае обаче дали Кишинев ще върви сега към пълно членство. Новият премиер Кику бе избран с гласовете на Партията на социалистите и на Демократическата партия, а против гласуваха депутатите от прозападния блок "Акум" (Сега). Програмата на социалистите предвижда евразийски, а не европейски вектор в развитието на Молдова, но обществото на страната е разделено: 50 на сто са за движение в посока Москва и ЕАИС, а останалите 50 процента - за евроинтеграция, посочва изданието.

В неотдавнашно интервю за "Комерсант" впрочем президентът Додон заяви:

"Трябва да започнат преговори между ЕАИС и ЕС. Според мен това (. . .) е съвсем реално да стане в най-скоро време. Много се надявам да има такъв диалог и после всички тези тънкости просто да изчезнат", напомня всекидневникът.

Кишинев може да сътрудничи с Москва не само по геополитически въпроси - в Молдова има активи, представляващи интерес за руския бизнес. Предприемачи от Русия вече проучват нещата около летището на Кишинев, има интерес и към дунавското пристанище Джурджулещ, което единствено осигурява на страната излаз в Черно море, продължава руското издание.

Премиерът Кику описа приоритетите на кабинета си по следния начин: да развива отношения и с ЕС, и с Русия, да приключи реформата на правосъдието, да привлече инвестиции, да индексира пенсиите, да ремонтира пътищата, да развива туризма и информационните технологии.

Остава точно една година до президентските избори в Молдова, затова възможно най-бързото изпълняване на тези обещания е в интерес най-вече на Игор Додон, изтъква "Комерсант".