Издигането на пясъчни диги по Чернонорието се оказва с епидемични размери - това става ясно от съобщение на Басейнова дирекция "Черноморски регион" след проведена проверка. 

Темата стана актуална след сигнал в Созопол за багери, които копаят пясъка и издигат дига. Оказа се, че това е действие на концесионера, а обяснението бе, че така се предпазвал плажът и околните заведения през зимния период. Преди седмица дигата на централния плаж в курортния град бе съборена, а концесионерът ще бъде глобен по думите на министър Николина Ангелкова, която отговаря за ивиците и за концесионирането им.

Сега от Басейнова дирекция съобщават, че са проверили сигнал за багер, копаещ пясъка в близост до морето и изграждащ укрепителна дига на плаж "Академика" в Равда. Държината на дигата е около 150 метра и височина над 3 метра.

"Проверяващите констатираха, че има следи от тежка техника по пясъка, но няма следи от дейности във водния обект. По време на проверката на плажа няма налична техника", се казва в съобщението. 

Следва отчет на останалите проверки - и по Южното Черноморие, и по плажове на север от Варна. На територията на община Несебър са проверени трите плажа на Слънчев бряг и на трите са констатирани диги. В община Поморие от три плажа на два също е имало издигнати изкуствено пясъчни предпазни съоръжения.

С диги са и плажовете "Рапонги" във Варна, както и тези в курорта Св. св. Константин и Елена - "Астор Гардън", "Азалия", "Слънчев ден" и "Кабакум – центален".

Положението не се различава особено и в Златни пясъци – там багери са оперирали по протежението на цялата плажната ивица. Сравнително малки диги са изградени на плаж  "Краево – централен". На територията на община Каварна са проверени "Каварна - централен" и "Икантълъка".

Проверката на Басейновата дирекция обаче никъде не е установила дейност във водния обект и нарушаване на Закона за водите. Това ще рече, че не е изравян пясък от морското дъно.

От Министерство на туризма коментираха пред Клуб Z, че практиката за изграждане на диги на плажовете е стара и се прилага в цял свят. Целта й е да предпази не само заведенията, но и самата ивица от "изяждане" от морето при бури. Проблем, както в случая със Созопол, би имало, ако концесионерът загребва пясък и от морското дъно.