Десетима съдии в Благоевград отказаха да гледат делото бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който е обвиняем заради това, че е построил "къща за гости" със средства от европейски фондове, която след това е използвал като лична вила, а имотът никога не е функционирал като туристически обект. И десетимата магистрати, на които делото било разпределяно последователно, са си направили отвод.

Причината - колегиалните им отношения със сестрата на Манолев - Рая Манолева, която е съдия в районния съд в Сандански.

Ако и последният окръжен магистрат в Благоевград - съдия Татяна Андонова, избрана преди седмица, откаже да поеме делото срещу Манолев, то ще трябва да бъде изпратено в друг съд с решение на Върховния касационен съд, съобщи БНР.

Вече два месеца, след като окръжната прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу Манолев и представената за негова съучасничка Ана Димитрова за „представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз“, делото не може да стартира заради съдийските отводи.

Къщата за гости на Александър Манолев, който бе зам.-икономически министър, а замалко да стане и министър на транспорта след оставката на Ивайло Московски, се оказа и в списъка на ДФ „Земеделие“ с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по Програмата за развитие на селските райони. Става дума за сума от 391 хил. лева.

Конкретното обвинение срещу Манолев е за подбудителство и умишлено склоняване за извършване на престъпление. Чрез 25-годишната Ана Димитрова, която е формален собственик и вносител на проекта за къща за гости, на ДФ "Земеделие" са представени фалшифицирани документи за собственост, за наличен капитал и фактури за извършени плащания, с които всъщност Александър Манолев си е построил луксозна къща за гости, която никога не е работела по предназначение.

Историята започна да се разплита след публикация в "Биволъ". Прокуратурата започна досъдебно производство, а случаят доведе и до проверка на всички проекти за къщи за гости, финансирани от ПРСР и одобрени от фонд "Земеделие".

Забележително е, че сегашното поведение на магистратите е диаметрално противоположно на това отпреди 5 г., когато две инстанции го оправдаха за спречкване с прокурор от Специализираната прокуратура.

През 2014 г. в Сандански спецпрокурорът се оплакал, че Манолев засякъл автомобила му с джипа си, нагрубил го с "Ти на какъв се правиш" и го замерил с бутилка вода. Подробности за инцидента има в статия в регионалния вестник "Струма", която мистериозно бива изтрита, но още може да се намери през кеша на търсачките, писа тогава "Капитал".

Манолев първоначално обяснил, че по време на скандала зад волана е бил шофьорът му, но след това оплакалият се прокурор го разпознал на снимка. Полицаят, изготвил акта за хулиганство, пък не успял да намери свидетел, който да се подпише, тъй като всички, които били наоколо, не били чули или видели нищо, пише "Струма".

Делото за дребно хулиганство се точи дълго, а накрая Манолев бе оправдан заради... процедурни пропуски на полицията.