Министерска оставка в петък вечер - социалният министър Бисер Петков е подал стоята по искане на премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания", гласи съобщението.

Това е втори път, в който социалният министър депозира оттеглянето си. Предишният път бе след среща с премиера на 11 юни 2018 г. Тогава беше разгарът на протестите на майките на деца с увреждания.  На следващия ден обаче Борисов обяви, че Петков ще продължи да изпълнява задълженията си. А и самите майки тогава го защитиха.

От мотивите за оставката днес не става ясно коя точно работа и темповете по нея не отговарят на обществено-политическите очаквания. Отстраняването на министъра обаче идва например ден преди Би Би Си да излъчи филм за социалните услуги за деца без родителска грижа, озаглавен "Скритите деца на България". Това пък съвпада с оповестяването на доклад на международната правозащитна организация Disability Rights International, че правителството на България трябва да обяви мораториум за настаняването на деца в домовете от семеен тип, защото съществува риск от емоционални и физически травми. Според доклада въпреки че системата със сиропиталища е заменена с по-малка система от институции, няма съществена промяна в условията на живот на децата без родители и грижа към тях. Малко преди да бъде обявена оставката, от социалното министерство излязоха с позиция, че изводите в доклада  "са тенденциозни, не са представителни и целят да омаловажат процеса на деинституционализация в България".

Напрежение около социалното министерство и работата му има и заради това, че се оказа, че хората, които се осигуряват пенсионно в НОИ и в частен фонд, се оказват с по-ниска пенсия, отколкото ако се бяха осигурявали само в държавното обществено осигуряване. Държавата обаче е тази, която не е приела правила за изплащането на втора пенсия.

В социалната сфера недоволство предизвика и идеята на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" първият ден от болничния да не се плаща от държавата или бизнеса. Така и не стана ясно кой точно от управляващите бе застанал зад идеята, подкрепяна от работодателите, но върху Петков паднала отговорността да тушира броженията - гласи една от версиите за оставката. 

Бисер Петков е седмият министър от третото правителство на Бойко Борисов, който подава оставка от 2017 г. насам. Още в първите месеци на настоящото управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти" поста си напусна здравният министър Николай Петров. През 2018 г. след автобусната катастрофа край Своге, отнела живота на 20 души, с министерските си кресла се разделиха титулярът в МРРБ Николай Нанков, транспортният шеф Ивайло Московски и министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Сега първият е зам.министър, вторият - представител в Черноморската банка за търговия и развитие, а третият се върна като депутат.

Последва оставката на вицепремиера без портфейл и лидер на НФСБ Валери Симеонов, след като през октомври я подаде, а премиерът я прие след обидни изказвания по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания, обединени в инициативата "Системата ни убива". В момента той е зам.председател на Народното събрание - прясно избран.

Заради т.нар. "апартаментгейт" правителството напусна министърката на правосъдието Цецка Цачева. Това се случи в началото на 2019 г. Тя не заема публичен пост оттогава.

Последва и оставката на земеделския министър Румен Порожанов - покрай разследване за злоупотреби с европари в Държавен фонд "Земеделие". Преди да стане част от кабинета Порожанов бе ръководител на фонда.