Да се пресекат случаите на нападения срещу медици, призова зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. В петък имаше поредно нападение на пациент над лекари и медицински сестри в столичната болница "Света Анна". Една от лекарките пострада сериозно и е настанена в болницата за лечение. Часове по-късно нападателят беше задържан. Той се оказа 50-годишен бивш полицай от Сливен, който е и криминално проявен.

"Охранител до всеки един доктор няма как да стане. Искаме поне да има бързо възмездие за тези хора, които си позволяват такава агресия", заяви Пенков, който бе гост на международен ендоваскуларен конгрес в столицата, цитиран от БНР.

"Това е безобразие. Вие представяте ли си, колежката е 40 килограма с мокра престилка. Отива да спасява човек, да хваща централен венозен път. През това време някакъв се нахвърля и започва да ѝ слага белезници, да я души и да я блъска. Това просто трябва да се пресече", каза още Пенков.

Той коментира и въпроса за удължаването на срока за окончателния доклад за смъртта на 3-годишното дете, което почина в "Пирогов" след лутане между други две столични болници. Заради случая директорите и на трите лечебни заведения – Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", болница "Лозенец" и "Пирогов", бяха отстранени по настояване на премиера Бойко Борисов, докато тече разследването. Окончателният доклад на медицинския надзор за причините за смъртта на детето трябваше да бъде готов до края на седмицата, но вчера се разбра, че срокът се удължава с до една седмица.

"Чакаме все пак хистология и т. н. - неща, които биха дали по-голяма точност и яснота. Нека да излязат тези резултати и ще бъдат огласени", каза Пенков.