Бившият транспортен министър в служебното правителство на Марин Райков - Кристиан Кръстев - ще е новият зам.-кмет на София по транспорт. Това съобщи столичната кметица Йорданка Фандъкова, която по време на предизборната кампания за местните избори обеща да предложи "нови лица" в екипа. Това частично се случи с листата за общински съветници от ГЕРБ. Сред зам.-кметовете той е второто попълнение - преди дни бе обявено, че  се създава нов ресор в общината - за дигитализация, иновации и икономическо развитие - и той се поема от досегашният шеф на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов. Очаква се идната седмица да се разбере и кой ще е зам.-кмет по обществено строителство. 

Пускане на довеждащ транспорт от кварталите до метрото, актуализация на разписанието на градския транспорт и намаляване на трафика в града ще са сред първите задачи на зам.-кмет Кръстев, обясни Фандъкова. Ресорът му ще се нарича “транспорт и градска мобилност”, гласи планът на Фандъкова за нова структура на администрацията, който трябва да бъде представен пред Столичния общински съвет.

Ресорът на Данаилов път ще цели по-бързо обслужване на гражданите и привличане на нови инвестиции в столицата.

Фандъкова предлага ново работно време на деловодството на общината - то ще работи с граждани и в събота до 14 ч., а не само в делничните дни, както беше досега. Към направление финанси пък ще се присъедини общинското здравеопазване, а начело на тези сектори в общината ще е зам.-кметът Дончо Барбалов. Той ще отговаря и за дирекциите по обществени поръчки и концесии.

“Столичната община ще е една от първите, които от 1 януари 2020 г. ще преминат изцяло към електронни обществени поръчки. Имаме готовност да се включим веднага щон заработи националният портал”, каза Фандъкова.

Досегашната зам.-кметица по строителството и инвестициите Ирина Савина ще има нов ресор - “Европейски политики, международна дейност и туризъм”.

Промените в структурата на Столичната община ще наложат минимално увеличение на числеността на хората - с под 1,5%, обясни още Фандъкова. Заместниците й се увеличават с един - от 8 стават 9.