Тази сутрин, на 12-ия ден от стачката срещу пенсионната реформа, шофьорите попаднаха в огромни задръствания, простиращи се на общо над 600 километра около региона на Париж, предаде ДПА.
Правителствен сайт за наблюдение показа почти двойно повече колони от обичайното за сутрешния час пик около 9 ч. (10 ч. българско време).

Синдикатите призоваха правителството на френския президент Еманюел Макрон да преразгледа или да оттегли плановете си за уеднаквяване на пенсионната система в страната.

Малко по-късно днес френският върховен комисар за пенсиите Жан-Пол Дьольовоа подаде оставка, потвърдиха от офиса му и от президентството, цитирани от ДПА и АФП. Той е отговорникът за исканата пенсионна промяна.

Дьольовоа стана обект на нападки след поредица от медийни публикации за допълнителните му (предимно неплатени) позиции, много от които той не е посочил в задължителната декларация за етика.
Това постави правителството в неудобна ситуация на фона на стачките срещу реформите, предвиждащи някои служители, особено в обществения транспорт, да загубят правото си на ранно пенсиониране, а други да отложат пенсионирането си, ако искат пълен размер на пенсията, отбелязва ДПА.

През миналата седмица Дьольовоа обеща да върне парите, които е изкарал от пост в мозъчен тръст, след като оглави пенсионната реформа. Лявата опозиция твърди, че негова неплатена позиция в организация за професионална квалификация в застрахователния сектор също е равносилна на конфликт на интереси.

Към момента не е ясно дали протестите ще утихнат след оставката. По-умерените синдикати също се присъединиха към по-крайните профсъюзи в призива за протести утре, разгневени от решението на правителството да удължи минималната възраст за пенсиониране за пълен размер пенсия до 64 години.

Днес транспортът в Париж продължава да бъде блокиран. Осем линии на метрото са затворени, а влаковете в периферията на френската столица се движат с нарушения на графика.

Железопътната компания Ес Ен Се Еф (SNCF) съобщи, че две трети от високоскоростните влакове ще бъдат отменени, което все пак е подобрение спрямо първия ден на стачката, когато се движеше само всеки десети от тези влакове.

Има риск стачката на транспортните работници да продължи и по време на празниците в края на годината, а правителството и синдикатите си отправят взаимни обвинения за отговорността страната да бъде парализирана.

Генералният секретар на Френската демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT) Лоран Берже каза пред телевизия ФрансЕнфо, че може да има "примирие" в стачните действия, за да могат хората да пътуват по коледните празници.

По-крайните синдикати обаче дадоха да се разбере, че стачката може да продължи и през празничния период. Правителството осъди подобен ход, отбелязва ДПА.

Междувременно българското Министерство на външните работи предупреди българските граждани във френската столица, че през утрешния ден се очакват още по-големи затруднения в движението и им препоръча да се информират за актуалната обстановка, като имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища.

Ресорното министерство публикува и спешни телефони, на които при необходимост българите да се свържат с посолството ни в Париж: + 33 1 45 51 85 90 и +33 6 23 18 09 93.

БТА