Папа Франциск промени днес начина, по който католическата църква третира случаите на сексуална злоупотреба с деца, като отмени правилото за "папската тайна", което ги покрива, предаде Би Би Си.

Нови папски документи отменят задължението за мълчание на тези, които докладват за злоупотреби или казват, че са били техни жертви.

Църковни лидери призоваха за отмяна на правилото на среща на върха във Ватикана.

Информацията в случаи за злоупотреби все още трябва да бъде третирана "сигурно, почтено и конфиденциално", каза папата.

Той инструктира представителите на Ватикана да спазват гражданските закони и да сътрудничат на гражданските съдебни власти при разследването на такива случаи.

Папата също промени определението на Ватикана за детска порнография, увеличавайки пределната възраст на нейните обекти от 14 на 18 години.

Папската тайна е правило за конфиденциалност, коети защитава чувствителна информация, отнасяща се до управлението на църквата, подобно на статута "класифицирана" или "поверителна", използван от компании и правителства, предаде Католическата информационна агенция, цитирана от Би Би Си.

В указанията си папа Франциск казва, че папската тайна за в бъдеще няма да бъда обвързваща за тези, които работят в службите на Ватикана, що се отнася до други закононарушения, свързани със злоупотреби с деца или с детска порнография.

Свидетели, жертви и лицето, което подава сигнал, не са обвързани със задължението да мълчат, предаде агенцията.