След скандалния случай с "изчезването" на оригинален екземпляр от първото издание на "Рибния буквар" на д-р Петър Берон настояваме министърът на културата незабавно да освободи от длъжност и. д. директора на Националния литературен музей Катя Зографова.

Това се казва в писмо, което "Журналисти за прозрачно управление" и клубът на поетите-журналисти "Владимир Башев" изпратиха до министъра на културата доц. д-р Мартин Иванов и до неговия заместник Боил Банов.

Според авторите на писмото е недопустимо и безотговорно медиите да бъдат подвеждани и уведомявани преди Министерството на културата и компетентните органи за липсата на уникалното издание.

От сдруженията настояват за пълна публичност и прозрачност на обстоятелствата около организирането, провеждането и провалянето на конкурса за директор на Националния литературен музей в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски.

Те очакват, че случаят този път няма да остане без последствия и Националният литературен музей най-после ще има компетентно ръководство. Според тях е недопустимо национални светини като "Рибния буквар" да бъдат използвани за саморазправа със служители на музея. След като се вдигна шум около уволнението на Мариана Кирова, която беше кандидат на РБ за депутат, и.д. директорката Зографова оправда уволнението с изчезването на ценната книга като даде да се разбере, че вината е на Кирова.

За да бъде криминално-политическият сюжет още по-заплетен безследно изчезналият "Рибен буквар" беше открит при започналата инвентаризация вчера. Даже беше намерен и втори екземпляр.  За него обаче липсва информация, че се съхранява във фонда на музея, съобщиха от културното министерство.

Инвентаризацията се извърши заради изявлението на Зографова пред медия, че е уволнила служителка заради изчезването на "Рибния буквар". Информация за това не бе постъпвала нито в Министерството на културата, нито като жалба в МВР, обясниха от министерството на културата. Зографова от своя страна се оказа в отпуска.