Водачът на листата на БСП в Русе проф.Христо Белоев, който спечели единственото депутатско място за партията в района, се отказва да влезе в парламента. Това съобщи самият той чрез писмо до медиите днес.

Проф. Белоев се мотивира с ангажиментите, които има като ректор на Русенския университет.

Дълго мислих къде ще бъда по-полезен – в парламента или в Русе. Прецених, че с продължаването на активната ми научна дейност и изпълнението на административните ми отговорности като ректор, с развитието и разширяването на националните и международните ми контакти и поддържането на многобройните ми обществени ангажименти ще бъда безспорно по-полезен за обществото с работата ми в Русенски регион, в нашия град, в нашия Университет. Силно вярвам в смисъла на тази кауза и ще продължавам да давам скромния си принос за по-доброто бъдеще на Русе и региона, както и за техния национален и международен престиж,

обяснява проф. Белоев.

Според процедурата проф. Белоев може да се откаже официално от депутатското си място само пред Народното събрание, тъй като не е декларирал своето желание в периода, преди ЦИК да обяви окончателно имената на избраните депутати. При отказ на проф. Белоев в парламента ще влезе Добрин Данев, който беше депутат в предишните два мандата на Народното събрание. С преференции той измести Иван Иванов, който бе втори в листата на БСП в Русе.