Още преди депутатите да са се заклели започна цепенето на парламентарни групи. Първият отцепник е от "България без цензура". Учителката Ана Баракова, която стана депутат от Пловдив-град, обяви пред Нова тв, че напуска ББЦ и ще работи като независима в парламента. Причината - тя била подложена на непрекъснат натиск и заплахи да се откаже от мястото си в Народното събрание.

Ана Баракова беше №13 в листата в Пловдив-град, тя измести с преференции втория Дяко Дяков. След като Николай Бареков реши да остане евродепутат, учителката по биология влиза в НС.

"Бях притискана и поставена в ситуация на тормоз. Получавах чести обаждания с цел да се откажа от депутатското си място от колеги от партията. Тези колеги бяха Дяко Дяков и Мартин, по прякор Данона. Дяко щеше да влезе, ако аз се откажех. Предлагаха ми заменка на депутатското място с пост, който ми предложат или аз си избера в Пловдив, в администрацията", заяви Баракова.

След като тя отказала, се опитали да я притиснат "с подписа ми" - постоянно й се обаждали и й казвали, че трябва да подписва различни документи на партията. Пращали й SMS-и. Отивали и в училището. Баракова разказа и че наскоро вратата на дома й била разбита, което тя разтълкува като опит за сплашване.

В другите партии имаше няколко отказа на преференциално избрани депутати - най-много те бяха в ГЕРБ.