Българската демокрация е спряла развитието си и през последните три години не бележи нито подем, нито спад. Това става ясно от новото изследване "Индекс на демокрацията 2019", който се изготвя всяка година от специално създадена за целта дивизия на изданието Economist. 

Тазгодишните резултати показват, че демокрацията е в отстъпление в световен мащаб, включително в някои части на Европа, която се смята за бастион на свободния свят. Притеснителното - отклоненията от основните демократични принципи в света са довели до най-лошия разултат до момента. Накратко - едва 5,7% от световното население живее в "пълна демокрация". Трябва да се има предвид, че индексът се изготвя от 2006 г. насам.

Изследването се прави в 167 държави, а резултатите се представят в пет категории: избирателен процес и плурализъм, функционирането на правителството, политическото участие, политическа култура и граждански свободи.

Къде е България? 

В генералната класация България е на 47-мо място с малко над 7 пункта от 10 максимални. Такава оценка страната ни обаче е имало и през последните два доклада - този през 2018 г. и този през 2017 г. В този смисъл страната ни бележи застой и анализаторите не виждат нито развитие, нито спад в основните категории. 

Този резултат обаче все пак е по-нисък от този, който сме имали през 2015 година, когато е малко по-висок. 

Ако се обърнем към разбивката по категории - ситуацията изглежда така: По показателите "Граждански свободи" и "Избирателен процес" държавата ни се представя добре и има високи резултати. Не толкова добре стоят нещата при другите три категории - "Политическа култура", "Политическо участие" и "Функциониране на правителството". 

Сравнението със съседните ни държава обаче е в ползва на България - като изключим Гърция, всички други са по-надолу в класацията. От региона най-слабо се представя Турция, малко преди нея са Северна Македония, Сърбия и Румъния. 

В света

Както вече казахме - отстъпление от демокрация. Традиционно сравнително добре се представят повечето западноевропейски държави. От тях - Норвегия е абсолютният първенец. За сметка на това общото мнение на анализаторите за Източна Европа е за "дефектни демокрации" или "хибридни режими". 

Впечатление прави, че Унгария и Полша продължават да падат в класацията, за сметка на Естония - която е нещо като лидер при всички бивши социалистически държави.

При ръководството на президента Доналд Тръмп САЩ са "понижени" от "пълна демокрация" до "дефектна демокрация".

На другия полюс са Франция и Португалия, които бележат подобрение и отново имат статут  на "пълни демокрации". Според доклада, френският „национален дебат“, проведен между януари и март 2019 г. в отговор на протестите на "жълтите жилетки", насърчава политическата ангажираност и облекчава социалните вълнения в страната.

Според анализаторите - общият спад на демокрацията в световен мащаб "е обусловен от резки регресии в средните регионални резултати в Латинска Америка и Субсахарска Африка и по-малък спад в средния регионален резултат на Близкия изток и Северна Африка“.

Най-голям спад бележи Китай. Последното място е за Северна Корея.