Жители на 4 блока в столичния квартал "Младост" излязоха днес на протест заради забавеното саниране на сградите, в които живеят, и за което са подали документи още през 2015 г.

Основната група недоволни са от блоковете 451, 457, 213 и 220А, общо над 400 апартамента, но днес са дошли представители и на още 3 блока, чието саниране също е забавено. Преди 5 години те за пръв път са подали нужните документи за участие в Националната програма за енергийна ефективност. Договори за обследване на блока от общината са били сключени още същата година.

Един от инициаторите на протеста е Валентин Костов, член на Управителния съвет на Сдружението на собствениците на бл. 451.

"4 години минаха, без да е направено нищо. Смениха се четирима кметове - нищо", обясни той.

Всеки път при нов районен кмет процедурата е била рестартирана или забавяна, обясни Костов по-рано тази седмица пред Клуб Z. И изрази надежда, че настоящият кмет Стефан Стефанов ще дойде на протеста и ще даде някакво обяснение за забавянето.

През седмицата неколкократно се опитахме да потърсим Стефанов за коментар, но според неговия екип той бе постоянно в срещи и видно нямаше желание да говори с журналисти. Както стана ясно днес, не е имал желание да разговаря и с гражданите на района си.

"Не дойде. Доколкото разбрах, тази събота и неделя е бил на тиймбилдинг във Велинград със служителите си. След като процедурата по избор на изпълнител се провежда и от общински служители, те видно имат нужда от обучение, но трябва ли да е толкова далеч?", иронично коментира Костов пред Клуб Z.

По-рано Стефанов пусна съобщение до медиите, че е обществената поръчка още не е приключила и няма достатъчно информация по темата, за да коментира в детайли. Стефанов обаче освен кмет през последните няколко години е бил и архитект на района, т.е. е човекът, който би трябвало да е запознат с процедурата за саниране и многократните забавяния отлично.