Израел ще получи суверенитет над Йорданската долина житницата на бъдеща Палестинска държава и ключови еврейски селища, определяни за нелегални от международното право. По този начин британският в. "Гардиън" анализира "предоброто" (по думите на Тръмп) "споразумение на века".

Като компенсация за загубената територия в Западния бряг палестинците ще получат огромна пустинна област, свързана с ивицата Газа до границата с Египет, споделя "Гардиън".

Това, което остава в плана, ръководен от зетя на президента Джаред Кушнър, е серия от кантони, свързани с мостове и тунели, но напълно обградени от суверенната територия на Израел, с изключение на малката ивица Газа, допълва изданието.

Единствената непосредствена последица от мирния план на Тръмп - което може да остане и единственият резултат от него - е, че президентът на САЩ даде на Израел "зелена светлина" да разшири територията си, като на практика анексира обширни, отдавна желани ивици земя на Западния бряг на река Йордан, обобщава американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

На хартия, планът най-накрая дава на палестинците държава, както и частично замразяване на заселническата дейност в продължение на четири години. Израелският премиер Нетаняху обаче няма да чака.

Той заяви, че в неделя ще обяви суверенитет над стратегически значимата долина на река Йордан и над всички еврейски селища на Западния бряг, подчертава американското издание.

С това той (Нетаняху) ще постави под контрол до 30 на сто от Западния бряг и ще постигне цел, желана от израелските лидери от Шестдневната война през 1967 г., а именно създаването на постоянна източна граница, призната от САЩ, която да минава по долината на река Йордан, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Това ще гарантира, че Израел никога няма да напусне места като Хеброн, Силом и Бейт Ел, които евреите смятат за своя територия още от времето на Стария завет.

Дадената от САЩ зелена светлина притесни тези, които предупреждават, че всяка анексия може да доведе до подновяване на насилието, подчертава "Ню Йорк таймс".

С публикуването на своя мирен план Доналд Тръмп промени кардинално параметрите на израелско-палестинския конфликт, гласи заглавие на френския в. "Фигаро". След две десетилетия неуспешни преговори, целящи сближаване на израелските и палестинските позиции, президентът на САЩ отхвърли международния консенсус.

Първоначално палестинските лидери искаха да повярват в Доналд Тръмп. Когато назначи известни привърженици на израелското уреждане на ключови постове в администрацията си, обкръжението на Махмуд Абас отказа да прави прибързани заключения.

Дори след като Тръмп обяви преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, в Рамала се чуваха гласове, призоваващи да се гледа в перспектива и да се вярва, че президентът ще се върне към предишните параметри. Изглежда Тръмп обаче е преценил, че няма полза от неефективен международен консенсус и е решил, че е време за ново раздаване на картите, отбелязва френското издание.

Сред арабските страни само ОАЕ обяви подкрепата си за новия мирен план - повечето от тях нито го одобряват, нито порицават, а запазват смутено мълчание, отбелязва "Фигаро" в друга статия. Възможно ли е да се откажат те от резервите си, обявени през последните месеци?, пита изданието

"Мирният план" на Тръмп следва в безпрецедентна степен израелските искания. Американската визия предвижда палестинците да направят значителни отстъпки, включително да се откажат от Ерусалим, подчертава друг френски в. "Монд".

Въпреки обявената от Тръмп "голяма стъпка към мира", асиметрията е забележима. Израел получава незабавни ползи от обявения план.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви веднага намерението си да анексира палестинските територии, върху които Вашингтон признава израелския суверенитет, отбелязва френското издание, като посочва, че палестинците ще получат някакви ползи от обявения план, едва след като изпълнят дълъг списък от предварителни условия, включително разоръжаването на милициите на Хамас в Газа.

Планът вече беше отхвърлен от палестинската страна, която не присъстваше на обявяването му, отбелязва "Монд".

"Тръмп и Нетаняху се представят за спасители. Те се опитват да придадат на плана си историческо значение". Целите на плана обаче са очевидни, и не включват нищо необикновено. "Мирният план има за цел да помогне на двама политици, изправени пред силни насрещни ветрове, да запазят постовете си", пише днес в редакционна статия германският вестник "Франкфуртер рундшау", цитиран от ДПА. "Избраният за обявяването му момент няма много общо със ситуацията между Средиземно и Мъртво море. Вместо това датата за обявяването му е избрана предвид нуждите на Тръмп и Нетаняху", подчертава "Франкфуртер рундшау", като отбелязва, че израелският премиер се опасява и за свободата си, след като му бяха повдигнати обвинения в измама и корупция. "Тръмп, който е много популярен в Израел, отново прави услуга на своя приятел "Биби", гласи заключението на редакционната статия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи решаваща крачка към изпълнението на своето ключово предизборно обещание - да влезе в историята като миротворец, уредил един от най-безнадеждните конфликти в света: този между Израел и Палестина, пише руският в. "Комерсант".

Застанал рамо до рамо с израелския премиер Бенямин Нетаняху, Тръмп разкри подробности от тази "сделка на века", изгодна според него и за израелците, и за палестинците.

Нетаняху пристига днес в Москва и ще разкаже за американския план на руския президент Владимир Путин, явно разчитайки на подкрепа или поне на разбиране от негова страна. Досега впрочем Русия гледаше на инициативата с голям дял скептицизъм. А палестинските лидери се разбраха вчера съвместно да се изправят срещу "сделката на века", добавя изданието.

Белият дом планира тази сделка да замени мирния процес, лансиран от близкоизточния посреднически "квартет", включвал освен САЩ Русия, ЕС и ООН, пише в. "Росийская газета".

Американският лидер сметна, че ще може самостоятелно, без ничия помощ да се разбере със страните в 70-годишния конфликт, като им раздаде щедри обещания. И точно преди президентските избори в САЩ наесен да запише в актива си външнополитически успех, който опозицията да не може да оспори и който да бъде признат от света, се казва в материала.

"За Тръмп бе далеч по-важно да изглежда, а не да бъде главният близкоизточен миротворец", твърди всекидневникът.

Представяйки своя план, американският президент заяви: "Израел прави гигантска крачка към мира".

Но често пъти досега подобни оценки не водеха до мир, защото не бяха съобразени нито с мнението на палестинците, нито с нагласите на "арабската улица", добавя московският официоз.

В. "Газета" цитира анализатори на израелския ежедневник "Аарец", според които огласяването на политическата част от сделката в момента е изгодно само за Тръмп и Нетаняху, тъй като обстановката на Западния бряг е общо взето спокойна.

По думите им с тази стъпка стопанинът на Белия дом ще си гарантира наесен подкрепата на избирателите от еврейски произход, а Нетаняху ще засили позициите си в кампанията за парламентарните избори в Израел.

Американският посланик в Израел Дейвид Фридман заяви, че в краткосрочна перспектива мнението на палестинците за "сделката на века" няма значение, отбелязва електронното издание "Взгляд".

Според в. "Известия" планът на Тръмп "очаквано отразява предимно израелските интереси и пренебрегва исканията на палестинската страна. Най-малкото предишните изявления и действия на американския президент ясно сочеха подчертано произраелската му позиция", изтъква изданието.

Определяна като "гигантска крачка към мира" и "историческа възможност", сделката на практика ще излезе мъртвородена, прогнозира "Известия".

Палестинците се опасяват, че натискът от страна на САЩ ще разруши надеждите им за независима държава, посочва в. "Новое время".

"Сделката (. . .) целеше да разсече най-големия конфликтен възел в Близкия изток, но само повиши рисковете от ескалация", коментира ежедневникът "Независимая газета". "Тръмповата "сделка на века": големи залози и малки шансове", обобщава в заглавие сп. "Експерт".