„Главният прокурор изпълнява обещанието си да търси отговорност от всички, без значение какъв пост заемат. Виждам, че и Иван Гешев, и службите работят в посока, която българското общество отдавна очаква”.

Така заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обобщи пред Нова тв събитията от последните дни, в които главният прокурор и подчинената му институция застанаха в центъра на новинарски поток. Първо заради "войната" Иван Гешев - Румен Радев, която започна с искане Конституционният съд да тълкува текста за имунитета на държавния глава и продължи с безпрецедентно разпространение на записи от СРС по текущо разследване срещу началника на ВВС ген. Цанко Стойков. В разговорите обаче "протича" и президента - по тема "проверка за конфликт на интереси" за позицията на Десислава Радева във ВВС преди 2016 г. Намекът е за опит за укриване на документи (КПКОНПИ разреши казуса, че такъв няма - б.р.) И второ - заради акцията срещу Васил Божков и бизнеса му. 

По темата с президента - Цонев не видя "нищо лошо" в това главният прокурор да иска тълкувания от Конституционния съд, а разпространяването на въпростите СРС той вижда като изпълнение на част от обещанията на Иван Гешев при встъпването му в длъжност: "да информира обществото по важни теми още в хода на досъдебното производство".

Заради разпространените СРС, които Гешев отрече да са СРС (въпреки че в публикувания от прокуратурата документ пише, че записите направени именно при прилагане на СРС - б.р.), от "Европейска народна партия" сезираха... прокуратурата, че това е престъпление по НК. 

 По темата "Васил Божков" Йордан Цонев също не влезе в конкретика, но препоръча и обясни: 

"В този скандал очевидно е, че трябва да оставим органите да си свършат работата, за да разберем къде е истината.

Ние не приехме да участваме в дебатите по промените в Закона за хазарта, защото всеки опит да се наложи ред в това законодателство в среща съпротива и обвинения в лобизъм. Това не носи дивиденти на никоя политическа сила”.

По думите му ДПС отдавна се е отказало "да пробва да регулира тази материя". Но:

"Хазартът може би повече от всеки друг бизнес се нуждае от две неща - много ясна законова рамка и много ясен контрол".

Към момента нямало достатъчно и от двете. Причината - казаната в началото - "всеки опит започва с обвинения, процесът спира, настава хаос". По думите на икономиста от ДПС законодателството е ясно, но друг е въпросът за контрола. Той не влезе в разговора възможно ли е в цялата държава само Държавната комисия по хазарта да е била наясно с различното облагане на лотариите (собственост на Божков - б.р.). Похвали обаче идеята на министър Владислав Горанов, хрумнала му в последно време, подопечната му ДКХ да стане агенция с председател, който да носи еднолично отговорност, вместо органът по хазарта да е колективен. 

Еврозоната и курса на лева

По темата трябва ли България да се стреми към т.нар. чакалня на Еврозоната (ERM II) и в бъдеше - към приемане на еврото - Цонев припомни, че има политически консенсус "за" (България има и такова задължение според Договора с ЕС, макар в него да няма фиксиран срок - б.р.) Без промяна в Закона за БНБ, която да позволи плаващ курс на лева към еврото обаче вратата на еврозоната е щяла да бъде затворена още вчера - заради разминаване между българското законодателство и европейските правила, обясни Цонев.

„България е прецедент – единствената държава, която кандидатства за влизане в чакалнята на еврозоната с фиксиран валутен курс в закон”, обясни Цонев, като припомни, че и прибалтийските страни са били във валутен борд при кандидадтстването си за Еврозоната, но не е имало фиксиран валутен курс в законодателството им. 

Това наложило поправката "Менда Стоянова", която по същество е правилна, но като законодателен ход - да се внесе на тъмно и в друг закон без дискусия и обяснение - ходът е бил лош. 

По думите му обаче резултатът от решението хем да променин закона, така че да е в синхрон с европейските правила, хем да се приеме решение на Народното събрание, което забранява предоговаряне на курса на лева към еврото и ако се поиска такова - то ние ще откажем влизане в Еврозоната, е, че "трудно извоюваното доверие в лева беше запазено".