България ще евакуира трима от четиримата си граждани, които се намират в китайския град Ухан, огнище на епидемията от новия коронавирус, съобщи днес външно министерство.

Връщат се три българки, а българин, който живее там, е подписал отказ да се върне у нас.

Една от жените е записана за немски полет от Ухан, самолетът за който днес по обяд е излетял от Берлин. 

Екип на германското външно министерство преди излитането за Ухан днес със самолет на военновъздушите сили. Снимка Инстаграм

Другите две жени за записани за френски самолет, чието разписание още не се знае. Един френски полет от Ухан вече се приземи във военна база в Южна Франция днес с 200 пътници на борда. 

Външно министерство обещава да информира за пътя на трите българки към дома "поетапно". 

По-рано тази седмица Франция обяви, че ще евакуира своите граждани от Ухан. Министърката на солидарността и здравеопазването Аниес Бюзен каза, че у дома те ще бъдат подложени на медицински прегледи и на 14-дневна карантина.

За българките също ще има карантина, но още не е ясно дали тук или в Германия и Франция, каза източник от външното ни министерство.

Китайските медицински власти съобщиха, че вирусът се предава от човек на човек и че носителите му могат да го предават, докато болестта е в инкубационен период и липсват симптоми.

До днес Китай обяви 213 смъртни случая и над 9 600 потвърдено заразени с него. Вирусът е проникнал вече във всички провинции. Населени места с общо над 50 милиона жители са поставени под карантина. По света са установени общо 129 заразени, но в чужбина няма нито един смъртен случай.