Доброволци почистиха потопената в язовир "Огоста" Живовска църква "Свето Вознесение Господне". Новината предаде БНТ, като отбелязва, че след век и половина полуразрушеният храм все още е светиня за жителите на две села, останали по комунистическо време под водата (второто е Калиманица - родното място на Йордан Радичков, б.р.).

Храмът остава (и оцелява и до днес) последен, като ту е потънал във водите на огромния язовир, ту извисяващ обрулен ръст на високото. Народната власт решава двете села да останат на дъното, но не би...

Кръстът на камбанарията, който понякога при пълен язовир се подава "изненадващо" над водата.

Дали защото каменните основи са строени по-здраво, или темелите са направени от твърдо дърво, но Живовската църква и до днес - обрасла, останала без покрив, с опадала мазилка е там, край язовир "Огоста" и е отправила взор към небесата, предаде БНТ.

"Църквата, каквато е, би трябвало според мен да бъде запазена, макар че хората на днешно време доста са обезверени, но не трябва да се оставя просто на произвола на съдбата, въпреки че точно това е станало в момента... И то от доста години", казва пред националанта телевизия Димитър Церовски.

Наследници и бивши жители на някогашните села Живовци и Калиманица решили да изчистят мястото около изоставената черква "Свето Вознесение", която отново изплува от водите на язовир "Огоста" заради сушите, разказва Церовски:

"Искахме да изчистим, защото сега след спадането нивото на язовира е пълно с хора - бивши жители на селото и не само, които идват тука, искат да разгледат, да видят какво се вижда... И най-вече за по-свободен достъп до самата църква", обяснява инициаторът.

Множество храсти и дървета запълвали храмовото пространство. Сега ентусиастите са изрязали избуялата растителност наоколо. Иванка Кръстева споделя пред БНТ, че наследниците, освен почистване, обмислят възможности за реставрация и съхранение на храма:

"Много ми е мъчно за тая църква, защото още 56-та година, когато съм била на 2 месеца, съм кръстена тука. И така, винаги идвам с много любов и много страдам, че така се руши. И се зарадвах много на инициативата на Митко да почистим. И така ми се ще малко повече да има загриженост, заинтересованост за родното място. Това все пак е една светиня", казва тя.

Въпреки, че повече от 50 години църквата не е действаща, все още идват православни и отправят молитвите си към Бога.

Живовската църква, латинската чешма, основи на къщи и много други останки от залетите от язовир "Огоста" Живовци и Калиманица, станаха атракция за жителите и гостите на Монтана през последните седмици. Те се появиха след сушата и се превърнаха в място за разходка и снимки, като допир до мистичния свят на предците.