Претърсват офиси, свързани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, заради италианския боклук. Районната прокуратура във Варна е започнала процесуално-следствени действия в офиси на свързваните с Ковачки "Брикел" ЕАД и "Траш Юнивърс" в Гълъбово, съобщава БНТ. 

Търсят се и евентуално ще бъдат иззети документи и материали, съотносими към предмета на разследването по досъдебното производство по член 353г, ал. 1 от НК, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия. Цитираният текст от Наказателния кодекс ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница на страната.

Припомняме, че за първите контейнери с незаконен боклук за горене за разбра в края на миналата година. Те са пристигнали от Италия на 9 октомври. До 25 ноември са били доставени общо 127 такива контейнера. В документите е пишело, че те са пълни с пластмаси и каучикови отпадъци. Реално вътре е имало текстилни, стъклени и дървени боклуци, предназначени за получателя – "Блацион" в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на "Траш юнивърс" в Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на "Брикел".

Миналия месец на пристанищата в Бургас и Варна бяха хванати две пратки от тези отпадъци, и двете изпратени от италианската фирма "Дентиче пантелеоне" със седалище Авелино, Италия и с получател "Блацион" на македонския гражданин Блаже Игнатовски. Товарите са имали разрешение за 90-дневен престой.

Според неофициалната статистика - в България са внесени над 150 000 тона боклуци, основно за изгаряне на производство за енергия. 

Междувременно - на пристанището разтоварват турския кораб, на който по-късно днес ще бъдат натоварени първите 28 контейнера за реекспорт. Те ще бъдат върнати обратно на изпращача "Дентиче пантелеоне" в Салерно, след като Районната прокуратура даде разрешение за транспортирането им. То ще бъде за сметка на италианското дружество.

Това не е първата такава проверка на прокуратурата. В средата на януари държавното обвинение съобщи, че води разследване срещу друг ТЕЦ, собственост на Ковачки - този в Бобов дол. Тогава беше образувано досъдебно произвдоство за извършено престъпление срещу здравето на хората и околната среда.

Разследващите са проверили сигнал на територията на централата и са засекли горенето на опасни отпадъци. 

Малко преди това пък темата получи и политическа окраска с изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че в Бобов дол на ден се карат десетки камиони с боклук от Третия свят, горят се в ТЕЦ-а, като се смесват с въглища, а остатъкът се заравя в открития рудник в Бобов дол".

Тогава от ТЕЦ-а отрекоха всички обвинения и бяха категорични, че имат всички разрешения за горене на боклука. 

„Всички тези документи са подписани от МОСВ, РИОСВ – Перник и Изпълнителна агенция по околна среда. Предоставили сме ги и на всички разследващи органи. При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това”, се казва още в позицията.