Президентът Реджеп Ердоган обяви, че турската армия ще атакува подкрепените от Русия сирийски сили по въздух или земя, ако още един турски войник бъде ранен, съобщи Ройтерс. Заплахата му идва, докато режимът на Асад се опитва да възстанови контрола си в провинция Идлиб.

Анкара е решена да отблъсне сирийските части отвъд турските наблюдателни постове в провинцията до края на месеца. Ердоган призова бунтовниците да не дават повод на правителството да атакува.

През последните седмици насилието се завърна в Идлиб, след като силите на Асад засилиха кампанията си по отстраняване на последните си врагове в региона.

Турция, която е съюзник с няколко бунтовнически групи в опозиция на Асад, поде контраатака във вторник, след като 13 турски войници бяха убити от сирийски правителствени сили през последните 10 дни.

"Ако наш войник получи най-дребната възможна рана на наблюдателните постове или на други места, обещавам, че ще ударим силите на режима навсякъде в самия ден, без да зачитаме границите на Идлиб или линиите съгласно споразумението от Сочи", подчерта Ердоган. "Ще го направим по всички възможни начини, по въздух, земя, без да се колебаем, без да се бавим", заяви той на представители на партията си.

Русия, която разполага с въздушни бази в Сирия, контролира въздушното пространство на Идлиб от няколко години.

Турция е поставила 12 наблюдателни постове в Идлиб като част от споразумението с Русия и Иран, за да установи зона за деескалация.

Този месец са изпратени около 5000 войници и конвои военни превозни средства по границите с Идлиб, включително танкове бронетранспортьори и радарна техника за укрепване на военни позиции.