Директорката на "Басейнова дирекция-Източнобеломорски регион" в Пловдив Цветелина Кънева  вече е член на организирана престъпна група. Това стана ясно от извънреден брифинг на прокуратурата, воден от говорителката на Иван Гешев - Сийка Милева.

Провиненията на задържаната директорка, описани от най-вишестоящия глас на Главна прокуратура, звучат така:

По нейно нареждане служители на „Басейнова дирекция“ били връщани от провека.

В други случаи директорката указвала да не извършват проверка на определени лица и фирми.

На служители било указвано и да не вписват констатирани нарушения.

(Никаква аналогия с едни други заповеди за фирмата на един покоен бизнесмен отпреди години, б.р.)

От пресконференцията днес стана ясно, че другите двама в ОПГ са юрисконсултът на "Басейнова дирекция"-Пловдив и общински съветник от Община "Марица". Според медии това е Стефан Послийски, който е и областен координатор на ВМРО (това дава повод на мнозина да разчитат атаката на прокуратурата като удар по партията - коалиционен партньор, б.р.).

Как е станало всичко?

Според прокурор Кирил Пейчинов от Специализираната прокуратура по идея именно на общинаря, с когото се познавали и директорката (междувпрочем назначена скоро - през 2018 г.), и юрисконсултът,  създали схема, от която да извличат облаги - а именно започнали масирани проверки на животновъди, които отглеждат водоплаващи птици (патици) и за незаконни сондажи.

При констатирани нарушения юрисконсултът насочвал към точно определена фирма, която да узакони нередовните документи. Е, подробност е, че тази фирма взимала по 8000 лв. при разценки на другите фирми за подобни узаконявания - 3000 лв.

"Разликата в цената се разпределяла между участниците в групата", каза Пейчинов, който допълни, че засега смятат, че имат достатъчно годни доказателства за обвинението си.

За зла беда, когато пък другите фирми, а не посочената, входирали документи, те се бавели по указания на дирекотрката, "като се чакало да се насочат към препоръчаната фирма". 

А пък служителите на самата "Басейнова дирекция" - ако не изпълнели заръките на директорката да не влизат в дадени фирми и да не им правят проверки, били уволнявани.

Стана ясно още, че акцията е по сигнал на КПКОНПИ.

И тримата задържани засега се водят "участници" в ОПГ - няма обвинен за лидер между тях. 

Това досъдебно производство е съвсем друго от пловдивското за безстопанственост, което избухна преди няколко дни и се води също срещу Цветелина Кънева.