"Защо държавното предприятие Български спортен тотализатор иска да спонсорира частното футболно дружество "Левски"?"

Този въпрос отправят към министъра на спорта Красен Кралев депутатите от левицата Иван Ченчев, Георги Гьоков и Александър Паунов в рамките на парламентарния контрол. Въпросът трябваше да намери своя отговор този петък, но Кралев така и не се появи в парламента, за да отговаря - заради изтичане на времето за контрола. 

Казусът "е в сила" от 28 февруари, когато високопоставени правителствени източници споделиха, че тотото ще стане спонсор на клуба чрез рекламен договор, като дори се спрегна и сума - 1,1 милиона лева. Иначе собствеността на "Левски" остава непроменена. Човекът, който държи акциите, Георги Попов (вицепрезидент на "Нове холдинг"), бе заловен заедно с Васил Божков в Обединените арабски емирства и е сочен за част от организираната престъпна група на бизнесмена. По думите на самия Божков, потвърдени после и от изпълнителния директор на клуба Павел Колев, издръжката е 2 милиона лева на месец.

Кралев може и да не говори в парламента, но пък от "Дневник" цитират писмен отговор от Кралев, който е принципал на тотото. Оказва се принципалът няма информация по въпроса.

"Министерството на младежта и спорта (ММС) няма информация да има официални преговори за спонсорски договор между Българския спортен тотализатор (БСТ) и "Левски", гласи той.

От ведомството заявяват още, че не  се подготвя промяна в устройствения правилник на тотализатора, който сега указва как се разпределят постъпленията от игрите. А именно: "не по-малко от 50 на сто - за изплащане на печалби на лицата, представили жетони, отрязъци от фишове, талони или други удостоверителни знаци за потвърждаване на печалбата, които те материализират"; "не по-малко от 17 на сто - за издръжка и развитие на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", а останалите (след заплащането на хазартните такси) - се използват "за нуждите на физическото възпитание и спорта и за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища".

Междувременно, макар министърът да не знае, намерението тотото да спонсорира "Левски" бе потвърдено лично от премиера Бойко Борисов.

От левицата искат да знаят също така какво е наложило цялостната подмяна на състава на състава на тотализатора. И изразяват съменения, че някои от новопредложените лица имат изискуемия според устройствения правилник - а именно - висше образование.

Както е известно, със заповед на Кралев в Управителния съвет на тотализатора ще има двама души, известни в миналото като успешни футболисти на "Левски" - Христо Йовов (юноша на клуба) и Гошо Гинчев. Йовов е бивш национал, а на последните местни избори бе кандидат за кмет на Своге от ГЕРБ. Но загуби изборите. Преди това в годините бе кандидат и на СДС - отново без успех. В ръководството на тотото влизат още двама експерти от Министерството на финансите, единият от които е отговорничката за сектор "Данъчна политика" Людмила Петкова, а другият - началник на отдел в същата дирекция.

За нов изпълнителен директор на тотото е предложен "висш експерт по информационни технологии от "Информационно обслужване". Става въпрос за Любомир Петров, който работи в държавната фирма, а вторият бивш футболист е Гошо Гинчев, също бивш национл и ас на "сините". Той е съветник на Кралев, който пък е принципал на тотото. Името на Гинчев се спрягаше и за нов президент на Българския футболен съюз - като "човек на държавата" - с подадената от Борислав Михайлов оставка след "расисткия мач" с Англия.