Правителството продължи и тази седмица да раздава плажове на концесия, като този път бяха определени стопани за следващите 20 години за бургаския плаж "Крайморие" и за "Приморско-юг".

По-любопитна е ивицата в Приморско, тъй като от решението на Министерския съвет става ясно, че тя ще се държи от същата фирма, спечелила миналата седмица концесията и на пак приморския плаж "Дяволска река 1". 

В случая с "Приморско-юг" концесионерът "Луксор Прим" ЕООД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за един чадър в размер до 7 лв. с ДДС и цена за шезлонг в размер до 7 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж.

Размерът на годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 118 189 лв. без ДДС. Инвестициите за организация на спортно-развлекателни дейности на морския плаж за срока на концесията са в размер на 203 280,00 лв. с ДДС, посочват от МС.

"Луксор прим" ЕООД е фирма, регистрирана в София през 2019 г. (тогава е открита и процедурата за концесия на "Дяволската река", а на "Приморско-юг" на 4 декември м.г. - б.р.). Собственик и управител е Борислав Желязков. Проверка в регистрите показва, че на същото име има и други фирми, популярни с дейността си по морето. През 2018 г. "Атлиман 2" е избрана отново за концесионер на плажа в едноименния залив, компанията държи плажа Китен-юг. Според публикации Желязков държи и други заведения по Черноморието. Според публикация на "Капитал" от 2015 г. Желязков е смятан за близък до покойния шеф на ВиС-2 Георги Илиев.

За плаж "Крайморие" е избран досегашният наемател "Булсевън" ЕООД - бургаска фирма, собственост на местния бизнесмен Николай Димитров. Фирмата се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за един чадър в размер до 10 лв. с ДДС, същата е и за шезлонг. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 48 186,18 лв. без ДДС.