Вълна от оставки в столичната Втора градска болница, която бе предвидено да се трансформира в инфекциозна болница и да приеме заболели с COVID-19 пациенти. До 16 ч. вчера уведомления за напускане са подали 85 медицински лица.

Това съобщи тази сутрин по бТВ директорът на лечебното заведение доц. Стефан Узунов. По думите му остават още 250 души, но дали днес щял да се увеличи притокът от молби - не можел да каже. От Втора градска от дни алармират, че нямат достатъчно медицински лица, желаещи да работят със заболели от коронавирус, и това прави лечебното заведение негодно да приеме пациенти. Оплакват се от липса на защитни средства.

"От две седмици всеки един е запознат, че болницата може да премине на режим за работа с коронавирус. Но от 13 март имаме такава заповед. Веднага бяха предупредени всички колеги и от следващия ден влезе в сила планът по евакуация на пациентите и освобождаване на легла. Вчера трябваше да заработи първото отделение, но нямаме пълен комплект лекари, сестри и санитари. До 16 ч. имаше подадени 85 молби. Остават 250 медицински лица. Но дали ще се увеличи потокът от молби - не мога да кажа", заяви тази сутрин Узунов.

В студиото на сутрешния блок ситуацията коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Която няколко пъти повтори, че не може да накара никого да работи насила и призова местата на медиците, които искат да напуснат, да бъдат заети от доброволци.

"Никой насила никого не може да накара. Работата е напълно доброволна. Разбирам тяхното притеснение. Директорът трябва да направи нужното да получат информация", заяви Фандъкова.

И припомни, че Столичната община е направила няколко неща за болницата: поела е финансирането й като инфекциозно звено; гарантирала е оборудване и защитни средства.

"Гарантирано е, че ще се получи необходимото оборудване и дотогава няма да се приемат болни. Надявам се, че медицинските работници ще останат", даде заявка Фандъкова.

След което повтори: "Човек сам взема решение дали желае." "В същото време разчитам на доброволци", допълни и се обърна към медици, които не са на работа - да се включат добворолно и, разбира се, възмездно.

"Всички нещо ще загубим в тази ситуация. Губи бизнесът. Болниците са търговски дружества и затова поех ангажимента за финансирането на Втора градска", заяви отново столичният кмет. 

След което пак даде гаранция, че "в никакъв случай няма да се местят хора с COVID-19 във Втора градска болница". 

"Отделението там е резервно ново отделение - когато няма достатъчно места другаде, тогава ще се настаняват там", заяви.

Приемното отделение и едно от 10 легла може да започне работа във всеки момент, в който има персонал, стана ясно още от думите й. "Надявам се, че директорът е направил ясен план и е обяснил. Оттам нататък да си решат", заяви за трети път Фандъкова.

Иначе Фандъкова обяви какви още мерки ще предприеме Столичната община за справяне с щетите от вируса за бизнеса. Затворените принудително заведения няма да плащат такса тротоарно право. Няма да се плащат и наеми за общински терени за търговските обекти, които също не работят. Това предложение обаче трябва да бъде прието от Столичния общински съвет.

Мислим и за финансови мерки с бюджета - преразглеждане на инвестиционната програма за освобождаване на финансов ресурс към болниците ни, каза още столичният кмет. 

Междувременно в социалните мрежи обаче се появи декларация, подписана само от "лекари специализанти във Втора МБАЛ". В нея се твърди, че е взето решение цялата Втора градска да бъде направена инфекциозна болница.

Според специализантите тя е една от най-неподходящите за целта в София и в никакъв случай няма нужната апаратура (само два дихателни апарата) или подготовка за целта.

Ето и пълната декларация:

ДО

Гражданите на Република България

ДО

Управляващите на Република България

ДЕКЛАРАЦИЯ 

От лекарите специализанти във Втора МБАЛ

Уважаеми съграждани, медии и управляващи,

Пишем тази декларация от отчаяние. В последните няколко дни се реши ЦЯЛАТА Втора градска болница да бъде реорганизирана като инфекциозна и това упорито се тиражираше в медиите. В медиите болницата ни беше представена като  оборудвана, подготвена и компетентна за това. Но ние - лекарите,  които сме тук всеки ден -  смятаме,  че това е една от най-неподходящите болници в София за тази цел.

Ние като млади лекари сме отговорни и сме готови да помогнем в борбата с коронавируса, но сме длъжни да ви уведомим, че болницата не разполага с необходимите санитарно-битови условия, дихателни апарати и подготвен персонал.

Тъй като болницата ни е профилирана в други направления, трябва да сте наясно, че никой от нас няма опит с лечение на инфекциозно болни, както и такива с тежка дихателна недостатъчност. Освен това сме и една от малкото болници в София без обособено отделение по реанимация, а именно реанимационните условия са от ключово значение в ефективната борба  с COVID-19. При нас няма достатъчен брой реаниматори и това ще бъде сериозен проблем при функционирането на Втора градска болница като инфекциозна.  

Още един сериозен проблем е и липсата на дихателни апарати. В болницата ни има само два, което е крайно недостатъчно. Бяха ни обещани повече, но днес разбрахме, че няма да ни бъдат осигурени други.

Говори се, че ще поемаме само леки случаи от COVID-19, но всички знаем, че се очаква влошаване на епидемиологичната обстановка. Добре оборудваните болници като ВМА, "Пирогов" и Александровска бързо ще се препълнят и е въпрос на време да започнем прием на тежки пациенти – пациенти, които изискват специфични грижи и дихателна реанимация.  Длъжни сме да сме искрени с вас и да ви уведомим, че ще участваме във фарс - ще се наложи да гледаме безучастно как умират болни, без да имаме ресурс да им помогнем. Знаем, че всички болници рано или късно ще се окажат в дефицит на ресурс на кадри и апаратура, но е пълно безумие най-неподготвената болница да бъде на първи фронт.  

Поради изброените причини вече знаем, че една голяма част от персонала ще напусне и за нас вече е съвсем ясно, че след тази реорганизация Втора МБАЛ никога няма да се върне в предишното си състояние и вероятно ще бъде закрита. 

Искаме и настояваме да бъдат взети спешни мерки за осигуряването на достатъчно необходима апаратура и специалисти, за да успее болницата да функционира нормално и да бъдем максимално полезни за пациентите си, без да ги поставяме в риск. 

 16.03.2020 г., гр. София