Кристин Лагард - управляващ директор на Европейската централна банка, обяви, че институцията й ще направи всичко, за да подкрепи еврозоната в кризата и че ще спаси икономиката на блока. Тя го направи в собствена статия като гост-автор в реномираният германски вестник "Ханделсблат", буквално ден след като ЕЦБ обяви, че ще освободи 750 мрдл. евро за обратно изкупуване на активи. 

Клуб Z ви представя най-важното от посланията на Лагард с някои съкращения.

Пандемията от новият коронавирус изисква колективна спешна медицинска помощ, която е безпрецентна в близката ни история. Това е сериозна трагедия, която засяга цялото земно кълбо. Искам да благодаря на всички, които работят в нашите здравни системи и са на първата линия. 

Пандемията обаче е и изключително сериозен икономически шок, който изисква амбициозен, координиран и незабавен политически отговор на всички фронтове, така че засегнатите хора и компании да получат подкрепа. 

За разлика от кризата в годините 2008 г. и 2009 г., този път шокът е универсален - засяга всички страни и всички части на света. Всеки индивид трябва да ограничи ежедневните си дейности, а оттам и разходите си, докато мерките за овладяването на вируса продължават. На практика това означава, че икономиката е временно парализирана. 

В резултат - икономическата активност в еврозоната ще намалее значително. Обществените мерки не могат да предотвратят това. Единственото, което можем да направим е да се уверим, че можем да контролираме спада и че шокът няма да е по-силен, отколкокто е необходимо. Настоящата ситуация заплашва съществуването на цели компании и застрашава работните места. Тук трябва да се използват мерки от публичния сектор. 

Преди всичко обаче - трябва да използваме здравни и финансови мерки. Паричната политика трябва и може да играе огромна роля. Тя трябва да осигури на финансовия сектор ликвидност и да създаде условия за финансиране на всички области на икономиката. Това се отнася както за отделните физически лица, така и за семейства, предприятия, банки и правителства. 

Важно е да се разбере, че по-строги условия на финансиране биха увеличили щетите от шока на вируса в момент, в който икономиката се нуждае от подкрепа. Ако частните разходи рязко намалеят, влошаването на условията за финансиране на публичния сектор, който е в добра кондиция в еврозоната, може да представлява заплаха за ценовата стабилност. 

Трябва да признаем - ситуацията в еврозоната се влоши рязко в последните седмици. Нискорисковата криза се измести нагоре, а кривите на доходност на държавните облигации - маркер за цените на всички активи - се повишиха навсякъде и дисперсията (бел. ред. - случайните променливи да имат еднакви средни стойности) се увеличи. 

Точно затова обявихме и нова програма за спешно обратно изкупуване на активи на стойност 750 млрд. евро, която ще бъде налична до края на годината. Това е само допълнение към онези 120 млрд. евро, които отпуснахме за изкупуване на облигации. Общо тези числа представляват 7,3% от БВП на цялата еврозона. Програмата е временна мярка, предназначена да се справи с безпрецедентната ситуация, в която в момента се намира паричният ни съюз.

Този инструмент има три основни предимства. Първо, той отговаря на типа шок, който преживяваме в момента: това екзогенен (външен -бел.ред.) шок, който е отделен от икономическите основи и засяга всички страни от еврозоната. Второ - позволява ни да повлияем на цялата крива на доходността и по този начин да предотвратим фрагментацията на финансовите пазари и изкривяванията в ценообразуването на кредитите. Трето - той е предназначен да отговори на постепенното разпространение на вируса и несигурността за това кога и къде ще бъдат най-лошите отрицателните последици.

След това - нека се знае, че ако някои самостоятелно наложение ограничения пречат на ЕЦБ да действа, както е необходимо, Управителният съвет ще ги преразгледа, за да може да работи разумно спрямо рисковете, пред които сме изправени. 

Готови сме да преразгледаме и програмите за изкупуване на активи, ако е необходимо, колкото е необходимо. Ще разглеждаме всички възможности за подкрепа. В момента осигуряваме ликвидност до 3 трилиона евро чрез нашите програми за рефинансиране, дори при най-ниската лихва, която никога не е била такава: минус 0,75%. Смятаме, че така можем да засилим тласъка на отрицателните лихви и да го насочим към мястото, където може да бъде най-изгодно. 

Казвам всичко това, за да подчертая решимостта на ЕЦБ да играе ролята си в подкрепа на всички граждани от еврозоната в този изключително труден момент. ЕЦБ ще гарантира, че всички сектори на икономиката могат да се възползват от благоприятните условия за финансиране, които им позволяват да издържат на този шок.

Ще направим всичко в нашия мандат, за да подкрепим еврозоната в тази криза. Защото ЕЦБ е в услуга на европейските граждани.