Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо нареди на почти всички жители на щата да си стоят по домовете, след като само в рамките на деня броят на заразените се удвои. По думите му регистрираните случаи на заразата в Ню Йорк вече са над 7100.

"Трябва да затворим вратичките, защото степента на нарастване на броя на заразените вещае тотален срив на нашата болнична система", каза губернаторът на щата Андрю Куомо.

Според обявените от него мерки всички работещи в нежизненоважни сфери трябва да си стоят вкъщи. Ще работят само аптеки и магазини за храна. 

"Това са най-драстичните мерки, които можем да предприемем", каза губернаторът на пресбрифинг и обяви: "Поставяме Ню Йорк "на пауза". "Колкото повече тестове правим, толкова повече положителни случаи на заразата откриваме".

По-рано Куомо предупреди, че страхът и дезинформацията са по-опасни от коронавируса (тогава заразените бяха 3200), но явно резкият ръст на заболелите го е убедил да последва примера на своя колега от Калифорния - Гавин Нюзом.

При официалното си съобщение Нюзом заяви, че жителите "все още ще могат да извеждат децата си навън, като запазват социална дистанция". Ресторантите все още ще извършват доставки по домовете.

"Мога да Ви уверя, че домашната изолация не е предпочитания ми избор, знам, че не е и Ваш, но е необходим", сподели той по време на пресконференция, предавана на живо в социалните мрежи. "Все още може да разхождате кучетата си", изтъкна той.