Днес президентът на Русия Владимир Путин направи второ обръщение към нацията, което в значителна част беше адресирано към регионалните власти и пълномощниците по борбата с коронавирусаа, с които проведе видеоконференция. 

Той поиска да се съберат всички данни за готовността на руската медицина да се бори срещу епидемията в единна база и да се създадат нови  центрове за диагностика  на вируса в обществените и частните медицински организации.

Президентът разпореди бързо регистриране на нови тестови системи за откриване на коронавирус, създаване на допълнителен резерв от лекарства, които се използват при лечението, и попълване на резерва от устройства за механична вентилация.

Путин призова за включване на стажанти и студенти от медицински училища в борбата с коронавируса и да се установи система за идентифициране на руснаци, които се завръщат от страни с неблагоприятна ситуация с коронавируса.

Пълномощниците на централното правителство лично да наблюдават работата по подпомагане на възрастни хора, както и да следят ситуацията с цените на храните, лекарствата и личните предпазни средства, разпореди президентът.

Той поръча и да бъдат осигурени дистанционна работа и гъвкави графици в правителството и в непрекъснатите производства. Всеки регион трябва да състави списък на системно важни предприятия и да ускорят заделянето на средства за кредитиране на бизнеса заедно с набелязването на мерки за гарантиране на устойчивостта на регионалните бюджети.

Държавният глава също поиска "обосновани професионални действия в борбата с коронавируса; предотвратяване на местните смущения в търговията на дребно и твърдо пресичане на опитите за спекулация и надуване на цените.

Русия изпада във все по-трудна икономическа ситуация и е принудена да посегне на резерва си - Фонда за национално благосъстояние.

Спирането на цели отрасли заради заразата е съчетано с рязък спад на суровия петрол на международните пазали и обезценяване на националната валута, рублата спрямо еврото и долара. 

Стойността на руския петрол сорт Юралс (Urals) в Северозападна Европа днес спадна до най-ниското си равнище от юни 1999 година - 16,2 долара за барел, сочи отчетът на информационната компания Аргус Медиа (Argus Media), цитиран от ТАСС. За седмица руският петрол е поевтинял с 5,51 долара за барел.

Доларът днес се търгуваше за 81,11 рубли, а еврото - за 89, 30 рубли, с над 1 рубла над нивата в края на миналата седмица.

Русия отчита общо 1836 случая (302 нови само днес), 9 жертви (1 нова днес) и 66 излекувани.